nutellapaj digestivebotten baka utan ugn
nutellapaj digestivebotten baka utan ugn

Baka utan ugn: Nutellapaj med smulbotten.

Söndag 25 januari 2015

 

Idag bjuder vi er på söndagsfika och det blir en Nutellapaj med en rejäl smulbotten av digestivekex. En enkel och lättlagad goding som inte ens behöver ugnsvärme för att tillagas. Lägg dessutom till att innehållsförteckningen består av endast fem ingredienser och du förstår vilken lyckoträff detta är.

nutellapaj digestivekex

Säg det som inte blir gott med Nutella? Bara tanken på detta krämiga hasselnötspålägg med kakao får ju salivproduktionen att eskalera hos alla och envar, även hos oss. Den här pajen kommer garanterat göra succé som dessert efter en god middag eller till eftermiddagsfikat i goda vänners lag. Och alla kommer att tro att du lagt ner hur mycket tid som helst på denna goda skapelse, men du vet så klart bättre! Den mesta tiden går åt till att den ska få stelna i kylskåp men under den tiden kan du göra precis vad du vill.

Nutellapajen är väldigt mäktig, hellre att man börjar med en liten bit för att sedan ta en till, än att förta sig bara för att den ser så frestande ut. Den kan med fördel serveras med en klick vispad grädde, det blir gôrgott!

baka utan ugn nutellapaj

Den här smarriga pajen får också bli vårt bidrag till januari månads utmaning i Månadens sötsak med temat favoriter. Nutella är vi barnsligt förtjusta i och den här enkla pajen kan mycket väl få en favoritstämpel hemma hos oss. Vi tänker att vi också kan ha med oss receptet och fixa lite go’fika i husvagnen/sommarstugan när den säsongen drar igång igen.

Receptet kommer från tidningen Hembakat. Vi valde att halvera receptet och använda en springform med diameter 12 cm eftersom det var bara vi två som skulle äta efterrätt. Lite mer än halva kakan står ändå kvar i kylskåpet nu så vi kan konstatera att den serverar 4-6 personer. Se detta som ett litet tips, vi väljer ändå att skriva ner receptet för en stor paj här nedan.

 

 

1 paj.

 

 

 

Smulbotten:

250 g digestivekex
100 g rumsvarmt smör

 

 

 

Nutellaganache:

1 1/2 dl vispgrädde
400 g Nutella
1/2 dl florsocker

 

 

 

 

Smula sönder digestivekexen. Detta gjorde vi genom att bryta kexen i mindre bitar och lägga i en tjock plastpåse och sedan använda en kavel att köra över dem med. Lägg sedan smulorna i en skål och blanda med det rumsvarma smöret.

Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar botten, diameter ca. 24 cm, med bakplåtspapper fastspänt i botten. Ställ den i frysen i ca. 30 minuter.

Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner Nutella samt sikta ner florsockret. Blanda väl. Häll sedan ganachen över smulbottnen. Ställ kallt i kylskåp för att stelna, minst 2-3 timmar.

Servera Nutellapajen med vispad grädde till.

nutellapaj baka utan ugn digestivekex

 

nutellapaj smulbotten

 

nutellapaj digestivebotten baka utan ugn

 

Vi hoppas att det inte var denna paj som spred en förb*nnelse i vårt kök igår. Det här med att baka utan ugn är ju jättebra men det betyder inte att vi tycker det är okej att ugnen lägger av bara för den skull. Protest från ugnen? Skulle nästan tro det. Vi tänkte vara tidseffektiva och köra självrengöringsfunktionen inatt eftersom vår lilla ugn skrikit om den ett tag nu men vi har ignorerat uppmaningen mycket bra. Men pyrolysrengöringen hann inte gå länge innan det hördes ett högt knäpp och hela lägenheten badade i mörker. Huvudsäkringen gick! Tur för oss att vi har automatsäkringar som bara är att vippa upp igen. Men vi körde på med rengöring idag istället och märkte ingen skillnad tills vi sedan skulle värma på lite mat i ugnen och den aldrig kom upp i rätt temperatur. Vår ugn brukar vara supersnabb att komma upp i värmen men icke idag. Något är fel! Bara för oss att ringa och försöka ordna en ugnsdoktor nu snarast. Jo, just det, vi får nog omplanera menyn också för veckan och ersätta ugnsrätterna med något annat. Helt klart ett I-landsproblem men tråkigt hur som haver!

Idag skiner solen och vi har ett vitt och vackert vinterlandskap här i Kungälv. Minusgraderna lockade ut oss på en härlig långpromenad och nu ska det bli gott med en stor mugg med rykande hett té. Ha nu en fortsatt skön söndag alla finingar!

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Oh, den där nutellapajen är garanterat jättegod. Den ska jag göra vid passande tillfälle…man lär inte äta upp den på bara två, tre personer.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Mycket god är denna nutellapaj! Men du kan ju alltid göra som vi, halvera satsen och göra i en mindre form. Den lilla biten som ändå blev över har vi provat frysa in nu för att se hur den blir…

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.