spenatkaka cream cheesefrosting vanilj
spenatkaka cream cheesefrosting vanilj

En gräsligt grön men härligt saftig spenatkaka med cream cheesefrosting till helgfikat.

Fredag 4 september 2015

 

Nu är vi på gång med bakningen igen sedan ugnen äntligen verkar fungera som den ska. I förrgår blev det ju bakat scones med västerbottensost i. Det senaste halvåret har knappt en kaka passerat ugnen och om den väl har det har det varit idel sura miner och mindre vackra ord som muttrats i detta kök. Allt bara för att det nya grillelementet blev felmonterat i februari.

Hoppsan, ja det är mer än ett halvår sedan! Kanske har vi önskat att det ska fixa sig av sig självt eller så har vi väntat på att de hjälpsamma små tomtarna ska hitta hem till oss. När vi väl kom till skott och ringde firman var det fixat på en vecka! Men se den unga killen som först monterade värmeslingorna upp mot ugnens tak och skyddsplåten neråt kan nog inte vara någon som varit i närheten av en ugn alltför ofta, än mindre laga mat eller baka själv. Så tror vi i alla fall!

 

spenatkaka frosting cream cheese

Men nu till vår helgkaka som är en gräsligt grön sak. Kanske kan den rent av klassificeras som en grönsak i sig för den innehåller mängder av färsk spenat. Ja, den ser onekligen mycket hälsosam och nyttig ut. Om man bara äter tillräckligt mycket av den kommer man att bli precis lika stark som Karl-Alfred blir av att äta sin spenat! Det är kanske värt ett försök för kakan är farligt god.

Vad mer kan förtäljas om detta bakverk? Jo, kakan är otroligt saftig och mjuk (i samma klass som denna morotskaka). Man kan ana en mild ton av spenat om man vet om att det är det som är det gröna i kakan. Samtidigt förnimmer man en fräsch och grön smak med ett sting av mjuk syra som kommer från både citronsaften och olivoljan.

 

spenatkaka färsk spenat frosting vaniljpulver

Cream cheesetoppingen med tydlig vaniljsmak går finfint ihop med själva kakan. För övrigt samma topping vi använder oss av till en helt vanlig morotskaka. Vi använde vaniljpulver i frostingen (för att inte öka sötman) och då blir frostingen svartprickig. Önskas en mer vit topping kan man använda vaniljsocker men då blir även smaken sötare.

 

Ja, det som vi trodde var en tokig idé – att baka med spenat – visade sig bli en riktig tiopoängare till helgens fikastunder. Kanske är det läge att bjuda hem några goda vänner och låta dem gissa sig till den hemliga ingrediensen. Bäst att låta dem provsmaka först för att ge kakan en ärlig chans innan de får veta svaret – om de inte redan läst det här!

 

spenat kaka cream cheese frosting

Receptet på själva kakan har vi sett cirkulera på några svenska mat- och bakbloggar men vi sökte oss till den här kanadensiska bloggen ”Mom! What’s for dinner?” för att få det rätt och riktigt. Det var också här vi fick lära oss att denna spenatkaka är av turkiskt ursprung och heter då Ispanakli Kek.

Nog svamlat, nu blir det recept!

 

 

 

15 bitar.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

3  ägg, rumstempererade
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
170 g färsk spenat
1 3/4 dl mild olivolja med låg syrahalt, t.ex. Fontana Cypern Extra Virgin
2 msk färskpressad citronsaft
4 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

 

 

 

Frosting:

200 g naturell färskost
75 g mjukt smör
120 g (mindre än 2 dl) florsocker
1 tsk vaniljpulver / 2 tsk vaniljsocker

 

 

 

Dekoration:

ev. färska spenatblad
ev. grönfärgat strösocker

 

 

 

 

Klipp bort de allra grövsta stjälkarna på spenatbladen och hacka sedan spenaten i en matberedare med kniven monterad. Låt det bli en puré, det tar några minuter.

Vispa ägg och socker poröst med elvisp, ca. 4 minuter. Tillsätt vaniljextraktet, olivoljan, citronsaften och spenaten. Vispa på lägsta hastighet tills allt blandats ordentligt.

Blanda de torra ingredienserna väl – mjöl, bakpulver och salt, innan de rörs ner i spenatsmeten till en jämn och klumpfri smet.

Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca. 33 x 23 cm. Grädda kakan i ugnens mitt ca. 35 minuter. Känn efter med en sticka så den är klar. Låt kakan svalna helt.

Frostingen:
Mät upp färskost och smör i en bunke, sikta ner florsockret och tillsätt vaniljpulvret. Rör ihop frostingen med hjälp av en elvisp.

Bred ut frostingen på den kalla kakan. Dra mönster i frostingen med hjälp av en gaffel och garnera ev. med spenatblad eller färgat socker. Skär kakan i bitar och servera till fikastunden.

 

spenatkaka färsk spenat cream cheese frosting vaniljpulver

 

spenatkaka grönfärgat socker

Dekorera ev. med grönfärgat socker.

 

spenatkaka cream cheesefrosting vanilj

 

spenatkaka färsk spenat cream cheese vanilj olivolja

Gapa för här kommer kakan!

 

Denna kaka fick således bli vår efterrätt denna fredagskväll. En mycket god början på helgmyset och det ska bli mer av den varan. Att man dessutom kunde sitta och avnjuta middagen på balkongen var bara ett av många guldkorn för dagen.

Önskar att ni alla finingar får en underbar helg fylld med många guldkorn!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.