Muminkalas
Muminkalas

Sagolikt Muminkalas.

Muminpappans hatt-cupcakes, Mumin-Pops och Mumins maltiga morotskaka – kan det bli ett mera sagolikt kalas??? Söta sakers bakutmaning ”Månadens sötsak” med temat SAGOLIKT – detta är vårt bidrag för april! Ni som känner oss från förr kunde nog ana er till att det skulle bli Mumindalen för hela slanten här! 😉 Fantasin hade ingen hejd på sig och därför kunde jag inte hålla mig till bara ett bakverk utan det blev en hel Mumin-fikabuffé! Det här inlägget (förbered er på ett långt sådant) är helt dedikerat till Mumintrollen och deras underbara värld, tack Tove Jansson! Jag brukar säga att om alla människor skulle vara som mumintroll skulle det vara en fantastisk värld att leva i.

 

Mumins maltiga morotskaka

Bakat morotskaka har vi gjort många gånger förr och det är så gott. Denna morotskaka (inte frostingen) är efter ett helt nytt recept (som vi hittade här) och har lite hemlandstoner i sig tack vare bröd- och memmamalten. Vi var lite skeptiska till malten men nyfikenheten tog överhand och redan smeten smakade gudomligt. Mustig med en nyans av dadelkaka och honung. Apelsinfrostingen lyfte den saftiga kakan ytterligare till himmelska höjder.

Jag halverade receptet och det räckte till muminformen och tre små sockerkaksformar, alternativt gör man några morotsmuffins. Men rakt av till dessa mängder använder du en rund form, helst med löstagbar kant.

Ugnstemperatur: 180°

 

4 ägg
3 dl socker
1 dl memma- och brödmalt
3 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat ( i Finland: matsoda)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ca. 500 g skalade morötter
1 1/2 dl smält smör

Smörj en form och bröa med malt. Blanda alla torra ingredienser i en skål (inte sockret).
Riv morötterna grovt.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en annan skål. Tillsätt de rivna morötterna och de torra ingredienserna och rör om försiktigt med en slickepott. Sist har du i det smälta smöret. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca. 40 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt för då finns risk att kakan sjunker ihop. Stjälp upp kakan ur formen först när den har kallnat helt.

 

 

 

Frosting:

200 g naturell färskost, t.ex. Philadelphia
75 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
113 g (mindre än 2 dl) florsocker
rivet apelsinskal efter smak

 

Mät upp alla ingredienser i en vispskål och använd elvisp på låg hastighet tills du får rätt konsistens. Bred frostingen över den kalla kakan och låt den gärna stå i kylskåp ett par timmar innan servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muminpappans hatt-cupcakes

Ursprunget till muffinssmeten finns hos Mia Öhrn i hennes bok ”Macarons, cupcakes, cakepops” men toppingen är mitt eget hopkok. Både smet och topping har en perfekt balans mellan choklad och lakrits och ger en förnimmelse av engelsk lakritskonfekt, yammiee!

 

Receptet ger ca. 12 normalstora muffins. Ugnstemperatur: 175°

100 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 msk lakritspulver (eller 5-8 krossade turkisk peppar)
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk

Smält smöret.  Mät upp och blanda alla torra ingredienser (inte sockret). Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda försiktigt med slickepott växelvis med mjölken tills du får en jämn smet. Fördela i muffinsformar och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler.

(För att få rätt form på hatt-muffinsarna använde jag min silikonform för Runebergstårtor.)

 

 

 

 

 

Topping:

60 g mjukt smör
135 g florsocker
2 tsk kakao
1 tsk lakritspulver
100 g naturell färskost, typ Philadelphia

 

Sikta ner de torra ingredienserna och blanda med det andra. Använd elvisp och rör ihop till en slät smet.

Alla tre muffins har samma grund men olika utförande. Den ena har toppingen spritsad på sig och är dekorerad med små bitar av engelsk lakritskonfekt. Den andra har spacklats med toppingen och sedan dekorerats med Muminpappans hatt gjord av sockerfondant/sugarpaste. Den tredje är spacklad med toppingen och sedan helt täckt med svart sockerfondant/sugarpaste med ett band i vitt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mumin-Pops

Här får man tänka som Cajsa Warg, ”man tager vad man haver” men jag ska berätta hur jag gjorde. I frysen hade jag vitchokladmuffins sedan tidigare bakeskapader, receptet hittar ni här. Jag smulade ner dem i en bunke och blandade med Philadelphia-ost och Drottningholms Hallonlikör efter eget tycke och smak. Det ska bli en stor degklump som håller ihop och inte smular. Sedan tog jag ”lagom” stora bitar och formade dem som ett Muminhuvud. Bröt av en grillsticka och trädde huvudet på. Lät dem ligga en stund i frysen för att stelna till under tiden jag smälte vit choklad och en klick smör i vattenbad. Sedan var det bara att doppa Muminhuvudena i den smälta chokladen, jag hjälpte till och öste choklad över med en sked. Ställ dem i ett stadigt kärl och in i kylen för att stelna till. Innan servering målade jag dit ögon och ögonbryn med svart ätbar tusch. Och vips så har du Mumin-Pops!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken härlig dag jag har haft med allt detta roliga!

Ni glömmer väl inte bort att vi finns på Facebook också där ni automatiskt genom att ”gilla” oss får ta del av bloggens uppdateringar.

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   O ja Amy, min fantasi har ibland nästan inga gränser alls… och hade jag fått fortsätta hade det nog blivit mera Mumininspirerade bakverk… idag kom jag på ytterligare idéer nämligen… 😉

   Svara

 1. Tove

  Nämen så fint! Otroligt vilken fantasi du har – om den dessutom räcker till flera idéer. 🙂 Roligt med ett annorlunda recept på morotskaka, och fiffigt med runebergsformarna till hattarna, och popsen var så söta. 🙂

  Svara

  1. livsnjutarna

   Tack Tove för de snälla orden, de värmde! 🙂
   Ibland kan jag vakna mitt i natten när jag kommer på någon ny idé jag skulle vilja förverkliga, jobbigt ibland men mest roligt! Men eftersom vi bara är två i vårt hushåll som inte äter alltför mycket sötsaker (jo, det är sant!) stannar mycket vid bara idéer för annars skulle frysen spricka av alla godsaker som skulle hamna där…

   Svara

  1. livsnjutarna

   Tack så mycket Alexandra! 🙂
   Ja, muminmuggarna är verkligen fina, vi samlar på dem och nu har jag tappat räkningen men antalet ligger runt 36 st. 😉 Men det har ju kommit några fler nya nu…

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.