IMG_5427-Kopia.jpg
IMG_5427-Kopia.jpg

En sockerkaka i all sin enkelhet.

Vad är väl mer klassiskt i kategorin mjuka kakor än en helt vanlig sockerkaka. Som är så ljuvligt god i all sin enkelhet. Den behöver varken frosting eller övrig smaksättning för den är saftig och står sig bra precis som den är.

Och det klassiska receptet är taget rakt av från den lika klassiska receptboken ”Sju sorters kakor” (ICA bokförlag, 1994).

 

1 kaka i en form som rymmer ca. 1 1/2 liter.

 

Till formen:

rumstempererat smör
ströbröd

 

 

Sockerkakssmeten:

50-75 g smör
2 ägg, rumstempererade
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

 

Smörj med rumstempererat smör en sockerkaksform samt bröa den, avlång eller rund.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör (inte vispa mer!) ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt även mjölk och det avsvalnade smöret och rör om tills smeten är slät och klumpfri. Häll smeten i kakformen.

Grädda sockerkakan i ugnens nedre del 40-50 minuter. Gör ett stickprov för att se om kakan är klar, om stickan är ren och torr är kakan färdig. Ett bra tecken på att kakan är färdiggräddad är också om kakan släppt från kanterna.

Låt den färdiggräddade kakan stå och stadga sig i formen ca. 5 minuter innan du stjälper upp den försiktigt. Låt kallna under formen så blir den riktigt saftig och god.

 

IMG_5427 - Kopia

Lite småskavanker men ändå så perfekt i sin enkelhet är sockerkakan.

 

Visste ni att det var en kvinna vid namn Josephine Cochrane (1839-1913) som uppfann den första moderna diskmaskinen? En kvinna som tillhörde den finare klassen och som var rädd för att hennes tjänare skulle slå sönder porslinet vid diskningen efter alla otaliga middagar hon var värdinna för. Hennes konstruktion står sig än idag eftersom dagens hemdiskmaskiner  bygger på samma metod. Hon har patent på sin uppfinning och vann första pris för den vid en världsutställning år 1893. (Källa: Wikipedia)

 

Idag inser vi verkligen hur värdefull Josephines uppfinning är för oss. Vi hade inte klarat av det matiga uppdraget om vi inte haft vår diskmaskin som hjälpte oss bemästra det stora diskberget. Och med ett snabbprogram på 30 minuter som ändå gör skinande rent går det undan kan vi lova.

Men de storfamiljer som inte äger en diskmaskin men klarar sin vardag ändå förtjänar en stor eloge. Neta tänker bara på hur hennes barndom såg ut… sju personer under ett och samma tak och ingen ”riktig” diskmaskin så långt ögat nådde…

Vilket förhållande har ni till diskmaskiner, är de av ondo eller gör de er vardag lite lättare?

 

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Jag törs knappt skriva det: Jag har ingen diskmaskin! Vi har varit fem personer i huset som mest plus ett antal ”lekkamrater” som kommit och gått men jag har alltid diskat för hand. Tänk att jag ser det inte som betungande på något vis att diska för hand. Ibland tycker jag rent av att det är riktigt trevligt. Jag står i lugn och ro och funderar på saker och ting och vips! är det färdigdiskat. Är jag den enda personen i Norden utan diskmaskin, tro?

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi tror inte att du är den enda utan diskmaskin. 🙂 Visst håller vi med om att det ibland kan vara mysigt att diska för hand, speciellt om man fryser om händerna. Men när man stökar runt i köket båda två som vi gör och smutsar ner den ena bunken efter den andra så är det ovärderligt att maskinen sköter om disken åt oss.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.