Morotskakecupcakes
Morotskakecupcakes

Två fastrars söta; morotskake-cupcakes.

Då har det blivit dags att presentera den andra skapelsen som Sams två bakande fastrar bidrog med till hans dopfest. Nämligen morotskake-cupcakes, jösses vilket långt ord det blev. Ni har väl inte missat den första godsaken; mördegsmedaljongerna med lakrits- och chokladfyllning??? Vi bagarsystrar har skojat om att vi kunde öppna en gemensam blogg med namnet ”Två fastrars söta”, men inläggen där skulle inte direkt hagla in så sällan vi träffas. Men det hade varit trevligt…

En vanlig hederlig och god morotskaka bakad i muffinsformar med cream cheese-frosting eller så gör man det lätt för sig och bakar en morotskaka i långpannan. Inget konstigt, men ack så gott! Morotskaka måste ju klassificeras som en extremt hälsosam kaka med all den mängd rivna morötter som finns i, inte sant?!?

Morotskakan är inte sliskigt söt samtidigt som den är saftig och mjuk i konsistensen.

Dekorera efter eget tycke och smak. Här kombinerade vi våra idéer: Ica doftade över kanel och Neta förgyllde cupcakesen med en guldpärla som fick symbolisera guldklimpen Sam.

Receptet som vi använde oss av finns i boken ”Den goda osten” utgiven av Svenska Lantbrukssällskapens förbund (Finland). Det vi ändrat på är att vi bytt ut smältosten mot naturell färskost i frostingen.

 

Av dessa mängder blir det en långpannekaka eller ca. 35 cupcakes.

Ugnstemperatur: 175°

 

4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat/matsoda
1 tsk salt
1 tsk kanel
2 1/4 dl olja med mild smak, t.ex. solrosolja eller 200 g smält smör
4 1/2 dl rivna morötter

 

Blanda vetemjöl med bikarbonat/matsoda, kanel och salt.

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör (vispa ej) ner mjölblandningen i äggvispet och blanda väl. Rör sedan ner olja eller smält smör och till sist de rivna morötterna.

Placera ut muffinsformar (helst i muffinsplåtar så håller muffinsarna formen bättre) och fyll dem till 3/4 delar med kaksmeten antingen med sprits eller skeda upp smeten. Eller smörj en långpanna och bred ut smeten jämnt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter för muffinsen. Gräddar man inte alla muffinsarna på en gång finns risk att de pöser över i formarna sen. Har er ugn varmluftsugn rekommenderar vi att ni använder den och kontrollerar om muffinsarna är färdiga med ett stickprov.

För en långpannekaka är gräddningstiden ca. 35 minuter. Låt kakan kallna helt.

 

Frosting:

200 g naturell färskost, typ Philadelphia
75 g mjukt smör
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
120 g (mindre än 2 dl) florsocker

 

Mät upp färskost och smör i en bunke. Sikta ner florsockret och tillsätt vaniljpulvret. Rör ihop frostingen med hjälp av en elvisp.

Lägg över i en spritspåse och spritsa frosting på de kalla muffinsarna eller bred ut all frosting på långpannekakan och skär den sedan i bitar.

 

 

 

 

 

 

Dofta över lite kanel och dekorera med en guldpärla om så önskas.

 

 

 

 

Trevlig kakstund!
önskar Fastrarna Neta och Ica

 

  1. livsnjutarna

   Ja, supergott! Tack för de fina orden.
   Och bara för att vi skrev detta inlägg nu blev vi vansinnigt sugna på morotskaka men har inga i närheten, så jobbigt… 😉

   Svara

  1. livsnjutarna

   Spritsningen får faster Ica helt ta åt sig för det var hon som höll i spritsen. Muskelminnet finns minsann kvar även om hon idag titulerar sig pensionerad konditor. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.