medelhavskyckling hel kyckling i ugn fänkål tapenade soltorkade tomater kronärtskockor
medelhavskyckling hel kyckling i ugn fänkål tapenade soltorkade tomater kronärtskockor

Fylld ugnsrostad kyckling med fänkål, allt med medelhavstoner.

Torsdag 3 september 2015

 

Här kommer ett riktigt läckert recept på hel kyckling i ugn som mycket väl lämpar sig för den kommande helgens middagsdukningar. Kycklingen är fylld med mycket gott såsom tapenade, soltorkade tomater och marinerade kronärtskockor vilket gör den otroligt saftig och smakrik och ger den femte grundsmaken, umami. Kycklingen drar verkligen åt sig av fyllningens alla smaker och formligen exploderar i varje tugga.

 

hel kyckling i ugn medelhavskyckling fänkål tapenade kronärtskockor soltorkade tomater

En ugnsrostad kyckling som smälter i munnen och som förflyttar den lycklige middagsgästen direkt till det varma Medelhavet. Kyckling som annars är ett väldigt magert kött gottar här till sig i oljan från fyllningen. Skeda över lite av oljan direkt när kycklingen tas ut från ugnen och även när den är upplagd på tallriken.

Kycklingen serverade vi ihop med ugnsrostad fänkål precis som receptet föreskriver men nästa gång kommer vi nog att försöka oss på att förvälla dem lite innan de bakas färdigt i ugnen. Vissa större fänkålsbitar var lite väl trådiga och fortfarande halvmjuka trots dubbla tiden i ugnsvärmen. Smakmässigt var det dock en mycket fin kombination på tallriken.

Receptet är från Zetas folder ”Smaken av Italien”.

 

 

 

4 portioner.

Ugn: 200°C

 

 

 

1 hel kyckling, ca. 1,3 kg
1 burk (140 g) tapenade av svarta oliver
1 burk (290 g) marinerade kronärtskockor
1/2 dl hackade, soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta, pressad
olivolja
salt, svartpeppar
4 fänkål, delade på längden
saft från 1/2 citron

 

 

 

 

Blanda tapenade, kronärtskockor, soltorkade tomater och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Placera kycklingen i en ugnsform med kant. Gnid in kycklingen rejält med olivolja, salta och peppra väl. Fyll kycklingen med blandningen och bind ihop lårbenen med steksnöre.

Lägg fänkålen i en ugnsfast form och ringla över rikligt med olivolja, stänk över citronsaft, salta och peppra.

Ugnsbaka kycklingen och ställ in fänkålen mot slutet. Fänkålen ska vara helt mjuka när de är färdigbakade. Kycklingen tar ca. 1- 1 1/2 timme tills den når en innertemperatur på 80°C vid bröstbenet.

Låt kycklingen vila under aluminiumfolie ca. 10 minuter innan servering. Skär upp kycklingen och servera med inkråmet (fyllningen) och fänkålen.

 

hel ugnsrostad kyckling fänkål medelhavet

 

medelhavskyckling hel kyckling i ugn fänkål tapenade soltorkade tomater kronärtskockor

 

 

Detta var alltså kycklingen vi njöt av förra helgen. Denna helg vankas det kyckling av en annan kaliber på fredagsmenyn hos oss samt kräftskiva hos goda vänner på lördag. Matmässigt verkar det bli en kanonhelg, matbarometern skulle nog visa stadigt på vackert och klart. Hur är det hos er?

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Sara på Vardag.nu

  Fänkål har jag inne lärt mig tycka om, men helstekt kyckling kan man ju inte inte tycka om! Här lutar matbarometern mot rester imorgon (festligt värre!) men ikväll har vi ätit fylld portabello. Mm! 🙂 Trevlig helg!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Fänkål har ju en väldigt speciell smak, antingen gillar man den eller inte. Vi har med åren lärt oss tycka om den, men inte äter vi den så ofta ändå. Fylld portabello låter mycket gott. Vi gjorde något liknande för ett tag sedan, men det blev en gratängvariant istället för svamparna vi fick tag på var så små. Trevlig helg till dig med!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.