IMG_1718-224x300.jpg
IMG_1718-224x300.jpg

Chokladtårtbotten I.

Tänkte här dela med mig av receptet på chokladtårtbottnen jag använde till Lottas lärarexamenstårta. Det var en väldigt bra chokladsmak på den tårtbottnen och inte så söt. Jag utgår från det lilla smakprov jag fick av själva smeten. 😉 Och tårtbottnen var väldigt lätt att dela på utan att smula.

Jag hade tänkt ha i vaniljsocker men glömde helt enkelt bort det. Men jag känner att det var bäst så ändå till en sådan chokladstinn tårta som detta blev.

För att få en fin och hög tårtbotten valde jag att använda receptet för en form på 20 cm i diameter till min tårtring inställd på 16 cm. Receptet hittade jag här (där hittar man även proportioner för andra kakformsstorlekar) men även Tove med sin fina bakblogg har använt sig av detta recept.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

2 ägg, rumstempererade
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
(ev. 1/2 tsk vaniljsocker)

 

Vispa ägg och socker vitt och poröst, 10-12 minuter. Enklast gör du det i en assistent.

Smält smöret och blanda i mjölken. Rör försiktigt (inte vispa) ner blandningen i äggvispet till en slät smet.

Blanda vetemjöl, bakpulver, (vaniljsocker) och siktad kakao och blanda ner i smeten, rör om försiktigt!

Grädda i en smord och bröad kakform på nedersta falsen i ugnen 40-50 minuter. Gör ett stickprov och känn efter om kakan är färdig. Låt kakan stå och vila ca. 10 minuter innan du lossar den från formen. Låt den stå och kallna helt på galler. Kan delas i 3-4 delar.

Och nu återstår det roliga, dags att fylla tårtan! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu pågår som bäst tillverkning av en annan tårta, en jubileumstårta och inte vilket jubileum som helst, men mer om det imorgon! 😉

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.