västerbottensostpaj kräftskiva vispgrädde smör enkel
västerbottensostpaj kräftskiva vispgrädde smör enkel

En helt enkel och okonstlad västerbottensostpaj. Ett måste till kräftskivan.

Söndag 6 september 2015

 

Nu kör vi med handuppräckning. Hur många av er har varit på kräftskiva i helgen? Suttit där med de röda hattarna på sned i goda vänners lag, haklappen på plats och slurpat i sig det goda från klorna samtidigt som man petat runt med spetsiga skaldjursbestick. Ja, vi ser allt några händer här och där vifta. Härligt! Vi ser också att en och annan har fått tummarna punkterade av de vassa kräftskalen.

För hur många av er är kräftskiva dessutom synonym med västerbottensostpaj? Den där smakrika och mytomspunna osten från Burträsk som gör allting, till och med den enklaste lilla paj, så oemotståndligt god. Upp med en hand! Där ser vi en hand och en till, there you go! Och ni ska veta att vi sitter här och viftar med båda våra händer också. Vinkevink!

 

västerbottensostpaj kräftskiva

Jamen då så, inget mer att orda om än att här kommer det enklaste och godaste recept på en helt vanlig och okonstlad västerbottensostpaj. Ett recept som följt med oss i många år men där ursprunget är okänt. Vad gör väl det, bra recept är till för att spridas vidare.

 

 

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten

 

 

 

Fyllning:

3 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g riven västerbottensost

 

 

 

 

Mät upp mjöl och smör i matberedaren med kniven monterad. Mixa till en smulig massa och tillsätt vattnet. Mixa ihop till en smidig deg.

Tryck ut pajdegen i en smord pajform, ca. 24 cm i diameter och nagga pajdegen i botten. Förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter i ugnens mitt.

Vispa ihop ägg och grädde, krydda med salt och peppar. Smaka av och tillsätt sedan osten.

Ta ut pajskalet från ugnen och häll i ostfyllningen. Grädda ca. 20 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått vacker gyllenbrun färg. Låt svalna. Pajen är godast att äta lite ljummen.

 

västerbottensostpaj västerbottensost kräftskiva

 

paj till kräftskiva västerbottensostpaj smör vispgrädde ägg

 

västerbottensostpaj kräftskiva vispgrädde smör enkel

 

 

Denna söndag bjuder på sol men kraftiga vindar. Frun i huset tog sig en tur till havet på förmiddagen för att promenera och hämta kraft. Lunchen, pajrester och en enkel sallad, intogs på vår balkong som var härligt solvarm. Helt klart ett av dagens guldkorn! Vår inglasade balkong är guld värd, inglasningen förlänger verkligen säsongen att kunna sitta ute och äta. Den varma tiden på året känns det som att vi bor i en fyra för balkongen blir helt klart som ett extra rum för oss.

Nu är det dags att orientera sig mot köket och börja med kvällens middag. Det vankas en pastasås med tonfisk och fetaost, en återkommande favorit hos oss. Long time no seen!

Ha en fortsatt skön söndag till er alla!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.