Kycklingpaj
Kycklingpaj

Kycklingen är paj.

Ikväll serverades en medelhavsinspirerad och matig kycklingpaj på middagsbordet här hos oss. Ett recept som varit hos oss länge men som vi inte minns ursprunget på. Från början hade denna paj grillad kyckling i sig men numera använder vi naturella kycklingfiléer. Mycket för att det i denna paj finns flera smakrika ingredienser som vi inte vill ska konkurreras ut av den grillade kycklingens kryddning. Dels också för att man ofta har filéer hemma i frysen. Sen vet man aldrig vilken kryddblandning som använts i grillkyckling. Vi vill så långt det är möjligt undvika smakförstärkare/glutamat (E621), nog för att de försvunnit alltmer från kryddblandningar men man vet aldrig.

 

Använd en rund pajform. Ugnstemperatur: 200°

 

Pajskal:

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

 

Fyllning:

2 kycklingfiléer
1 pkt (140 g) bacon
ca. 200 g färska champinjoner
1/2 burk soltorkade tomter
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
50 g riven parmesanost
svartpeppar, salt

Äggstanning:

3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 burk (200 g) crème fraiche
svartpeppar, salt

 

Börja med pajskalet. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca. 30 minuter.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga den i botten och ställ åter kallt ca. 15 minuter.

Skär kycklingen i bitar. Hacka lök och vitlök. Strimla de soltorkade tomaterna. Ansa och skiva champinjonerna. Klipp baconet i bitar.  Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i och fräs kyckling, bacon, champinjoner, vitlök och lök tills kycklingen är genomstekt och allt fått lite färg. Blanda ner de soltorkade tomaterna i slutet och låt allt dra sig en stund.

Fördela fyllningen i pajskalet och strö den rivna parmesanosten över.

 

 

 

 

 

 

Vispa samman ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar till äggstanningen. Häll över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca. 40 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Låt pajen stå en stund innan servering.

Servera med en god sallad.

 

 

 

 

 

 

Måste bara få dela med oss av gårdagskvällens lyxfika som var riktigt hjärtegott på alla sätt och vis. Vi kan meddela er alla bloggläsare om att kombinationen engelska scones och jordgubbscurd var himmelsk!

Idag har det varit regn hela dagen och nu har det börjat blåsa rejält. Det är bara att spänna upp paraplyet och flyga med som Mary Poppins.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Vi erkänner, pajdegen har nog förfinskats! 😉 Men vi tillsätter gärna något grövre mjöl i pajdegen än bara vetemjöl, det blir mer mättande då och godare enligt oss. Trevlig helg till dig också! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.