IMG_12391.jpg
IMG_12391.jpg

Lakritspudrad torsk på fänkålsbädd.

Håll i er alla lakritsdiggare för här serveras det mat med lakritspulver i! Vem hade trott att man kunde laga mat med lakrits i? Räck upp handen ni som trodde det. Ja, inte vi i alla fall, inte förrän igår, men så fick vi syn på detta recept i Arla-kökets vårliga receptbilaga och kände att detta lät så spännande att vi måste prova det. Skeptiska var vi vi allt under tillredningen, kombinationen fisk- och lakritslukt kändes allt bra konstigt! Men slutresultatet blev så underbart och häftigt gott att det självklart hamnar här på bloggen. Dessutom matchade smaken av fänkål och lakrits varandra på ett ypperligt sätt. Vågar ni er på denna lakritstorsk eller torskar ni? 😉

Receptet nedan är förstorat så att det passar att använda två hela paket (á 400 g) djupfryst torsk. Dessutom tog vi i lite mindre salt och lakritspulver än i ursprungsreceptet och det blev alldeles tillräckligt.

 

Detta är beräknat för 4 portioner. Ugnstemperatur: 225°

 

800 g torskfilé (färsk eller djupfryst och tinad så att filéerna går att sära på)
400 g fänkål
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk lakritspulver
2 1/2 dl riven ost, t.ex. Prästost

 

Strimla fänkålen fint. Lägg den i botten på en smord ugnssäker form. Lägg på (den upptinade) torsken. Häll på grädden och strö över salt och lakritspulver. Toppa med den rivna osten.

 

 

 

 

 

 

Stek i mitten av ugnen max 15 minuter. Efter att fisken tagits ur ugnen låter man den stå en stund under täcke av aluminiumfolie. På detta sätt jämnar värmen ut sig och skulle någon tjockare del av fisken verka lite rå så tillreder den sig ännu av eftervärmen. Dessutom undviker man på detta sätt att vit fisk blir torr och hård.

 

 

 

 

 

 

 

 

Garnera med dill från fänkålen. Servera gärna med bulgur till.

 

 

Kvällen har ägnats åt städning, tvättning samt nedrivning av tapeter i vårt minsta rum, det s.k. pysselrummet. Lager på lager sliter vi ner, lite spännande att se vilka tapeter som varit på modet för många år sen. Tänk ändå om någon liten hjälpsam tomte kunde fixa rummet klart åt oss…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Lakritspulver brukar hittas i specialbutiker (t.ex. té- och chokladaffärer eller liknande) eller kan beställas från internetbutiker. Tack för de fina orden, blir alltid så glad att höra sånt! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Den blev jättegod Amy! Det blev en mild lakritssmak och grädden tog ner den värsta lakritstoppen. Fänkål och lakrits går bra ihop eftersom de påminner om varandra i smaken. Rekommenderas! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.