Saffranscrostini till jultapas
Saffranscrostini till jultapas

Jultapas del 2.

Vill ni ha lite juligt småplock att göra till tredje adventshelgen kanske ni hittar något som passar er nu. Tidigare publicerat är ju de glöggmarinerade kycklingvingarna med ädel potatisgratäng som ni hittar här.

Vi fortsätter redogöra för vår jultapas här och nu. Servera ångande varm glögg till och julkänslan infinner sig omedelbums!

 

Salt och sött är en kombination som går att variera i det oändliga och den blir aldrig fel. Så här slår vi ett slag för baconlindade dadlar. Oemotståndligt goda och det slinker lätt ner några extra. Enkelheten är på topp så gör gärna några extra när ni ändå är i farten!

Det enda som behövs är urkärnade dadlar och en halv skiva bacon till varje dadel. Bara att rulla in dadeln i baconskivan och lägga den i en ugnssäker form med baconskarven nedåt. In i ugnen på 225° tills baconet börjar få fin färg. Äts helst lite ljumma. En njutning för gommen!

 

 

I Arla-kökets vinterfolder 4/12 hittade vi idén om en lax- och dadelröra på saffranscrostinis.

Lax- och dadelröran har en häftig smak, lite annorlunda men ändå god när smaklökarna fått vänja sig lite. Citronen ger den fräscha smaken medan laxen tillför den salta och dadlarna den söta. Gör den gärna minst några timmar i förväg eller låt den helst stå i kylen över natten så smakerna får gotta till sig.

 

Ca. 4 dl

 

150 g gravad lax
6 urkärnade dadlar
250 g kvarg
1 krm salt
1 krm svartpeppar
rivet skal och saften från 1/2 citron
1 dl hasselnötter

 

Blanda kvarg med salt, peppar, citronskal och citronsaften. Skär lax och dadlar i små bitar. Grovhacka hasselnötterna. Blanda ner allt i kvargen.

 

 

Självklart måste man ju ha något att servera denna mumsiga röra på och då gjorde vi våra egna saffranscrostinis. Vi använde en halv långbaguette och då blev det extra mycket att pensla på med och en väldigt tydlig saffranssmak. I receptet står det att man ska använda en färdig smör- & rapsoljeprodukt, pyttsan heller säger vi! Vi tog lika delar smält smör och rapsolja och det blev så bra så! Varför köpa hem en produkt som man annars klarar sig utan frågar vi oss.

 

Du behöver alltså:

 

1/2 smal baguette av vetemjöl
1 1/2 msk smält smör
1 1/2 msk rapsolja
1 kuvert saffran, 1/2 g

 

Skär baguetten i ca. 1 cm tunna skivor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda ihop smält smör, rapsolja och saffran. Pensla baguetteskivorna. In i ugn högst upp med grillfunktionen på tills brödskivorna börjar få fin färg i kanterna. Det tar inte så många minuter så passa dem noga.

 

 

Nu faller lätta snöflingor här, imorse tittade dock solen fram. Temperaturen har stigit från -16 till -6 under dagen. Damen i hushållet ståtar med en ledig dag och har mest stått i köket iförd förkläde och bakat av hjärtans lust. Resultatet kommer nog att synas här så småningom.

Hur är det ute i stugorna? Ni låter väl inte julstressen knäcka er. Här måste dock erkännas att efter att ha haft en tumultartad och annorlunda höst med utrivet kök har vi haft lite svårt att varva ner och bara sitta still. Men det börjar ta sig, en sak i taget så ska nog det här gå bra. Glöm inte att njuta av varje minut av allt ert julstök!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Ja, spännande är bara förnamnet och den blir bara bättre av några dagar i kylskåp har vi kunnat konstatera, citronsmaken blev lite mildare än vid första tuggan. Tapas äter vi alltför sällan har vi insett, kul när man kan anpassa lite till årstid och högtid.

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.