IMG_1006.jpg
IMG_1006.jpg

Till ditt Afternoon Tea; engelska scones, yes please!

Scones verkar finnas i alla möjliga och omöjliga varianter men alla är de goda. Vi har antagligen skrivit det förut, men det tåls att upprepas; scones måste vara det snabbaste sättet att få ett gott och hembakt bröd! Håller ni med oss? De flesta gillar nygräddade scones och visst är de goda. Men vi har ändå ingenting emot att äta en eller två dagars ”gamla” scones, härligt smuliga som de blivit!

De här engelska sconesen hittade vi receptet på i ”Hembakat” 2/2010. Ni vet att den underbara baktidningen är Agnetas officiella bakbibel och när hon sitter och bläddrar i den har hon alltid ett fånigt leende på läpparna och en drömsk blick. Helt okontaktbar för världen. Trots att det vattnas i munnen av alla fina bilder klarar hon sig ännu utan haklapp. 😉

De här underbara sconesen fick också snålvattnet* att rinna på oss. Vi reagerade på saltmängden men tänkte ”äh, vi testar väl!” Bra det, visst smakade det mer salt än vad vi är vana vid men med en söt marmelad på var det inget man tänkte på. Smaken för övrigt på dessa engelska scones fick oss att tänka på smördeg, mycket tack vare smör och grädde i degen tror vi. Och som sagt underbart goda med marmelad på! Markeras som favorit! Kanske dessa scones gör dig sällskap till någon av helgens frukostar?

 

Räkna med 6-7 scones av dessa mängder. Ugnstemperatur: 225°

 

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl grädde
2 msk grädde till pensling

 

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke  och nyp ihop dem med smöret. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg. Platta ut degen på bakbord till en ca. 2 cm tjock platta. Ta ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med grädde.

 

 

 

 

 

 

Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Äts direkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

* I finlandssvenskan betyder snål detsamma som när sverigesvenskarna talar om att vara sugen på något. Troligen är den finlandssvenska betydelsen ett fornsvenskt arv (liksom semla; vetebulle) eftersom den svenska som talas i Finland inte utvecklats lika snabbt som den svenska som talas här i Sverige.

 

Vi kan verkligen rekommendera marmelad tillverkad av franska St. Dalfour. En marmelad där inget socker tillsatts utan man använt endast koncentrerad fruktjuice för att söta. Man hittar heller inget konserveringsmedel eller andra E-ämnen, det gillar vi!

 

Annars njuter vi av riktigt somriga dagar som bäst, +20 i skuggan idag. Doftmoln av nyklippt gräs svävar i luften och träden börjar se ut som riktiga broccolibuketter på långt håll. Balkongen är i flitig användning och tack vare förra sommarens inglasning håller det sig varmt och skönt där även om kvällarna. Ett nytt tillskott i balkongmiljön idag blev en kruka väldoftande lavendel.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Anna/Frostrosor

    Precis mitt favoritrecept på scones. Jag håller med er om att degen är något salt, men det jämnar ju ut sig när man brer på sött på den. Dessutom är jag nog saltoman men tycker att salt ger godare smak! Önskar er en finfin fredag!

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.