Paprigano pastagratäng bacon gratängsås
Paprigano pastagratäng bacon gratängsås

Pastagratäng Paprigano / Pastagratiini Paprigano.

Onsdag 1 april 2015

 

Häpp! Idag är det den officiella Lurar-dagen och då går ingen säker. Inte ens du! Är du helt säker på att alla talat sanning för dig idag? April, april! En ny månad har sett sin början och sillarna kan flyga vart tusan de vill för här ska serveras pasta idag! Och solen skiner!

Något du kan vara absolut säker på är att du har sett detta recept förut om du hängt med i vårt kök ett tag. Så ’no need to panic’ om du  har en déjà vu-upplevelse i detta ögonblick. För den här krämiga pastagratängen var nämligen ett gästbloggsinlägg hos Sara för mer än ett år tillbaka. Nu tänkte vi damma av receptet och även slänga in det i vårt eget arkiv.

Dessutom gör vi slag i saken och skriver receptet även på finska och det är faktiskt inget aprilskämt! En av oss, herremannen, är ju faktiskt tvåspråkig från det att han öppnade sina blå för allra första gången och såg världens ljus. I och med vårt finländska ursprung känns det riktigt och rätt att kunna erbjuda våra recept på både svenska och finska och kanske därmed kan vi locka in lite fler besökare från vårt hemland. Om det blir en fortsättning eller om detta är enbart en engångsföreteelse är helt upp till er beroende på intresse, och lite hänger det på oss själva också.

Pastagratäng Paprigano

Paprika + oregano = paprigano.

En av våra favoritmaträtter till vardags för många år sedan som då lagades av en färdig såspulvermix med samma namn. Receptet fanns att skåda på förpackningen. Sedan kom glutamat- och övriga tillsatser i maten-debatten och vi slutade köpa den. Mixen försvann sedan helt och hållet från butikshyllorna och maträtten glömdes bort.

En dag bläddrade vi igenom vår gamla handskrivna receptbok och receptet på pastagratängen kom för våra ögon. Genast kände vi att det nu var läge att mixtra fram en egen version gjord på äkta vara. Här har ni resultatet, så gott som identisk i smaken med originalet!

 

 

 

4-6 portioner.

Ugnstemperatur: 225ºC

 

280 g Penne pasta
1 ½ msk grönsaksfond

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
160 g bacon
250 g champinjoner
1 stor / 2 små röda paprikor
salt, svartpeppar

 

 

Gratängsås:

1 dl mjölk
2 ½ tsk torkad oregano
1 msk chilisås
½ krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpurè
½ krm cayennepeppar
¾ dl chunky salsa, ekologisk

1 burk (200 g) crème fraiche, 34%

2 dl riven västerbottensost

 

 

 

Skala och hacka den gula löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Klipp baconet i små tärningar. Champinjonerna ansas och skivas. Paprikan strimlas. Stek baconet i en traktörpanna och blanda sedan ner grönsakerna. Fräs tills allt är mjukt. Salta och peppra.

Vispa ihop alla ingredienser till gratängsåsen och blanda ner i traktörpannan. Låt småkoka under lock tills pastan är färdigkokt.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen men tillsätt grönsaksfond i kokvattnet.

Rör ner crème fraichen i gratängsåsen och blanda sedan allt med den kokta pastan. Smaka av med ev. mer salt och svartpeppar.

Smörj en ugnsfast gratängform och häll i pastablandningen. Strö över den rivna västerbottensosten och gratinera i mitten av ugnen ca. 10 minuter tills osten smält och ytan är gyllene.

 

Paprigano pastagratäng bacon gratängsås

 

Ja nyt resepti suomeksi. 

Jos paprika ja oregano yhdistetään siitä tulee paprigano. Aikoja sitten kaupan hyllyltä löytyi valmis kuiva pastakastikeseos nimeltään Paprigano. Pussin takaosassa oli pastagratiinin resepti jossa juuri tätä kastiketta käytettiin. Tämä oli meidän lempiateria kunnes keskustelu lisäaineista alkoi käydä kuumana. Ruoka jäi pitkäksi aikaa unholaan kunnes päätimme tehdä kastikkeen aidoista raaka-aineista oman pään mukaan. Gratiini on yllättävan samankaltainen maultaan kuin meidän lempiateria.

Ei muuta kun esisiliina päälle ja kokkaamaan! Tästä riittää päivälliseksi koko perheelle!

 

 

4-6 annosta.

Uuninlämpötila: 225°C

 

 

280 g Penne-pastaa
1 1/2 rkl kasvisfondia

1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
160 g pekonia
250 g herkkusieniä
1 iso punainen paprika tai 2 pientä
suolaa, mustapippuria

 

Gratiinikastike:

1 dl maitoa
2 1/2 tlk kuivattua oreganoa
1 rkl chilikastiketta
1/2 mm chilijauhetta
1 tlk paprikajauhetta
1 rlk tomaattipyrettä
1/2 mm cayennepippuria
3/4 dl chunky salsaa

1 purkki (200 g) ranskankermaa, 34 %

2 dl juustoraastetta (voimakkaan makuista)

 

 

Kuori ja silppua sipuli, kuori myös valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi. Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Suikaloi paprika. Paista pekonikuutiot kuumalla pannulla, lisää vihannekset ja anna niiden paistua hetken verran.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada pekoni-kasvisseoksen joukkoon pannulle. Anna kiehua/hautua pienellä lämmöllä kunnes pasta valmistuu.

Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan, lisää fondi keitinveteen.

Sekoita ranskankerma pekoni-kasviskastikkeeseen ja lisää kastike pastan joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada pastaseos voideltuun uuninkestävään vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste ja anna paistua uunissa n. 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pinta on kauniin kullanruskea.

 

 

 

Tämä on meidän ensimmäinen yritys kirjoittaa suomeksi blogissamme eli mistään aprillipilasta ei ole kyse! Mikäli tästä tulee jatkuvaa riippuu ihan kiinnostuksesta ja ajasta kääntää useampia reseptejä suomeksi. Mitä mieltä te olette, kannattaako meidän jatkaa?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
Hyvää ruokahalua!
~Neta & Peppe~
 1. Faster

  Varför är ingen av er två med i ”Halvåtta hos mig” då ni är så matglada? Glad Påsk önskar faster.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Glad Påsk till dig med faster! 🙂
   Därför att ingen frågat eller erbjudit oss att vara med… och skulle de göra det kanske vi inte skulle våga… 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.