ritas äppelkaka höst äpplen kanel långpanna
ritas äppelkaka höst äpplen kanel långpanna

Ritas äppelkaka i långpanna till söndagsfikat.

Söndag 23 oktober 2016

 

Regn och rusk kan lätt glömmas bort genom att man ställer till med något så roligt som att baka en höstlig kaka. För om det är något som är extra mysigt nu så här års så är det väl att fixa och laga i köket och låta dofterna muntra upp en i både knopp och kropp. Det var precis vad som försiggick i vårt kök igår eftermiddag och därmed var även efterrätten fixad.

 

ritas äppelkaka långpanna äpplen kanel

Således bjuder vi på Ritas kaneldoftande äppelkaka idag. Den här kakan har alltid bakats i fruns barndomshem så långt tillbaka hon kan minnas och än i denna dag. Perfekt när man vill ha ett enkelt fika som räcker till många eftersom den bakas i långpanna. Kakan går mycket bra att frysa in, lägg bara bakplåtspapper mellan lagren.

Men vem är den här Rita egentligen har vi börjat fundera på. Vi känner inte till någon Rita i familjens bekantskapskrets och när vi googlat hittas den här Rita på flera andra håll. I alla fall tackar och bockar vi denna dam för den goda kakan och är det någon därute som känner till henne kan ni väl hojta till.

Apropå höstmys, detta blir även vårt bidrag till den vegetariska matlagningsutmaningen ”Månadens gröna” där temat för oktober är just höstmys.

 

 

1 långpanna.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

3 ägg
3 dl socker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk, 3%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

3 stora äpplen, gärna lite syrliga
socker
kanel

 

 

Mät upp mjölk och smör i en kastrull och låt koka upp, låt svalna något. Vispa ägg och socker poröst med elvisp och häll i mjölken och vispa ihop snabbt men försiktigt.

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i kaksmeten, rör försiktigt (använd inte elvisp!) ihop till en klumpfri smet. Här använder vi en ballongvisp med försiktighet. Häll smeten i en bakpappersklädd / smord långpanna.

Skala och skiva äpplena tunt, fördela dem över hela kakan. Strö över lite socker samt malen kanel. Grädda kakan i ugnens mitt ca. 25 minuter, gör ett stickprov för att se om kakan är klar. Om stickan är ren och torr är kakan färdig.

Låt kakan svalna under bakhandduk och skär den sedan i lagom stora bitar.

Det är gott att bjuda vaniljgrädde till kakan, bara vispa grädden lite lätt och smaksätt med vaniljpulver.

 

ritas äppelkaka långpanna äpplen kanel höst

 

img_2838

 

ritas äppelkaka höst äpplen kanel långpanna

 

I fredags tog vi tillsammans med ett glatt gäng i vår bostadsrättsförening och gjorde en smakresa till Grekland. Vi sitter nämligen numera som förtroendevalda i fritidskommittéen och bland annat ordnas det pubafton en gång i månaden under den mörkare tiden på året. Vi fick äran att välja tema för denna pubafton och vi valde således grekiskt. Frugan stod i köket hela fredagen och gjorde grekiska köttfärspajer enligt detta recept men vi bytte ut lammfärs mot blandfärs och gjorde ett vanligt pajskal för att sänka omkostnaden lite. Till detta serverade vi en vanlig grönsallad. Det blev en mycket lyckad kväll och idel lovord om maten vilket var väldigt roligt att höra.

Igår hade vi däremot en riktig slapp och skön pyjamasdag, det blev inte många knop gjorda förutom att vi åt en riktigt god middag med finkyckling på tallrikarna. Dessförinnan hade vi lyxat till det med lite enkla chipssnittar och bubbel i glasen. Det var ju trots allt Internationella Champagnedagen i fredags men det hann vi liksom inte med då.

Idag hann vi med en promenad tillsammans i duggregnet efter en något sen frukoststund (med smarriga stekta äppelplättar på tallriken) innan herr W styrde kosan mot första kvällspasset för denna gång. Således sitter frun själv och dividerar hur kommande vecka ska bli, jobba eller inte jobba? Denna vecka har hon varit hemma och vilat sina trötta öron. Att drabbas av extrem ljudöverkänslighet och jobba inom förskolans värld känns otroligt misströstande och är en ekvation som är svår att få att gå ihop.

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Recept på goda äppelkakor kan man inte få för många av. Den Faringlaserade verkar väldigt god, det receptet har jag helt missat så det ska testas.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack och vad roligt att du tittar förbi här. Ja, långpanna underlättar verkligen i köket när man ska baka till många.

   Svara

 2. annepauline

  När jag började läsa noga genom receptet på faringlaserad äppelkaka kom jag på: Men oj, den har jag inte alls missat, den har jag ju gjort en gång. Vad jag kommer ihåg var den väldans god…

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Den faringlaserade äppelkakan är något av en favorit här hos oss, så den tror vi absolut att du tyckte om. Sen kan vi alltid tipsa om calvadoskakan, den är gudomlig! Men vi tror inte man ska köra bil efter att man slickat vispskålen ren! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.