grekisk lammfärspaj äggstanning oliver fetaost kanel glutenfritt pajskal mandelmjöl sesamfrön
grekisk lammfärspaj äggstanning oliver fetaost kanel glutenfritt pajskal mandelmjöl sesamfrön

Kaneldoftande grekisk lammfärspaj med glutenfritt pajskal.

Tisdag 3 maj 2016

 

Vi drar iväg på en snabb och spontan smakresa till Grekland. Vi krånglar inte med pass eller flygbiljett utan endast tallrikar och bestick samt god aptit behövs. Ni hänger väl med?

Extra festlig och smakrik är denna paj som vi tänker bjuda er på idag. En vecka som denna med en extra helgdag (och därmed ytterligare en kväll med fredagsmys) kan behöva en kaneldoftande grekisk lammfärspaj tänker vi.

 

grekisk lammfärspaj fetaost oliver glutenfritt pajskal

Denna gång fick det dessutom bli med ett glutenfritt pajskal som visade sig vara riktigt smarrigt, men något annat kunde vi inte tänka oss när vi lånade det receptet från våra rara bloggvänner Anki och Håkan i ”Mårtenssons kök”. Pajskal som inte hasar ner längs formens kanter uppskattar vi och den här botten har en härlig smak av mandel och sesamfrön som gick fint ihop med de övriga smakerna.

Den mustiga fyllningen har vi själva filurat ihop och här hittas det både kalamataoliver och fetaost ihop med lammfärs av god kvalitet. Allt kryddat med kanel, oregano, rosmarin och timjan samt mycket kärlek. Mustigt, värmande och himlars så gott blev det allt! Grekiska smaker så det bara rungar om det, allt i en och samma matiga paj.

Kitchen crew, prepare for take off!

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C till förgräddning, sedan 225°C

 

 

Glutenfritt pajskal:

4 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
1/2 krm salt
60 g kallt smör, tärnat
1 ägg

 

 

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g lammfärs
olivolja och smör till stekning
2 msk tomatpuré
3/4 msk färsk rosmarin, hackad
1 msk färsk timjan, hackad
1 krm kanel
1 tsk torkad oregano
1 röd spetspaprika, halverad och skivad
citron, pressad saft
salt, svartpeppar
1 dl urkärnade svarta oliver, grovt hackade

150 g fetaost, smulad

 

 

Äggstanning:

3 ägg
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk, 3%

 

 

Pajskal:
Rör samman mjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en bunke. Nyp ihop med smöret till en smulig massa, tillsätt sedan ägget och blanda samman till en smidig deg.

Tryck ut degen i en smord springform, ca. 24 cm i diameter, gärna med bakplåtspapper fastklämt i botten. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugnens mitt ca. 5 minuter. Ta ut från ugnen och tillsätt fyllningen.

Fyllning:
Skala och hacka den gula löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i en blandning av smör och olivolja. Tillsätt lammfärsen och stek den smulig. Rör ner tomatpuré, rosmarin, timjan, kanel, oregano samt paprikan och låt fräsa 5 minuter. Smaka av med några droppar citronsaft, salt och svartpeppar och blanda i de grovhackade oliverna. Fördela fyllningen i pajskalet.

Fördela den smulade fetaosten över fyllningen. Vispa ihop äggen med grädde och mjölk till äggstanningen och häll över fyllningen.

Grädda pajen i ugnens mitt ca. 25 minuter tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat. Täck pajen med bakplåtspapper om den verkar bli för mörk.

Servera pajen med en sallad.

 

grekisk lammfärspaj oliver fetaost äggstanning glutenfritt pajskal kanel

 

grekisk lammfärspaj glutenfritt pajskal mandelmjöl sesamfrön oliver fetaost kanel äggstanning

 

grekisk lammfärspaj äggstanning oliver fetaost kanel glutenfritt pajskal mandelmjöl sesamfrön

 

Så har ni några planer för hur ni ska fira den korta arbetsveckan eller den extra helgdagen som infaller på torsdag? Vi önskar att vi kunde skriva att vi håller på och packar det sista för att kasta oss iväg på en sista-minuten-resa till varmare breddgrader (har vi sagt att vi skriker av längtan efter värme!?!) men så är icke fallet. Apropå resa så är det faktiskt idag på dagen ett år sedan vi åkte iväg på vårt livs hittills bästa resa, mat- och vinresan till Italien. Den resan kan du läsa om i fyra separata inlägg här, här, här och här.

Nej, istället blir det faktiskt så att frugan är långledig i fyra dagar (och det klagar hon minsann inte över!) medan herr W jobbar tre av de fyra dagarna. Tokigt och lite halvtråkigt men vi får göra det bästa möjliga av det. Frun får koncentrera sig på att skriva lite matreportage och däremellan får vi njuta av kvällarna tillsammans. Ja, så är livet och vi är glada för att få vara en del av det!

 

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.