tuppkaka de luxe mörkchoklad påsk baka i långpanna kokos glasyr
tuppkaka de luxe mörkchoklad påsk baka i långpanna kokos glasyr

Baka i långpanna: Tuppkaka de Luxe.

Måndag 28 mars 2016

 

Vi avslutar påskhelgen på allra sötaste sätt genom att bjuda er på desserten från påskaftonens knytkalas i glada vänners sällskap. Påskhelgen kräva en riktig smarrig efterrätt, helst med mycket choklad i och enkel att göra till många. Valet föll på denna tuppkaka de Luxe bakad i långpanna, vi tror det var namnet som var det avgörande.

 

tuppkaka de luxe mörk choklad långpanna påsk

Som vi nämnde igår fick några i sällskapet namnet lite om bakfoten och började kalla den tuppjuck de Luxe men vi väljer att sätta punkt kring den diskussionen här.

Däremot vill vi gärna föra fram att kakan (oavsett namn!) har en saftig brownieliknande botten med riktigt maffig chokladsmak. Den har täckts med en vaniljdoftande glasyr som sedan toppats med kokos och i vårt fall även Marabou Non Stop för att få till lite påskiga färger.

Kakan i sin helhet har en balanserad sötma, mycket tack vare att vi använde en riktigt mörk mörkchoklad (Lindt 85%) som håller tillbaka sockret. För socker innehåller denna kaka minsann! Men den var riktigt god och var uppskattad av både stora och små gäster. Vi serverade vispad grädde till för att få mer dessertkänsla över kakan.

Vill man baka en mindre mängd kaka är det bara att halvera satsen och använda en smord och bröad springform, diameter 24 cm, istället med samma gräddningstid och ugnstemperatur.

Receptet tackar vi den inspirerande bloggen ”Min lilla kokvrå” för.

 

 

1 långpanna, ca. 24 bitar.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

4 ägg, rumsvarma
4 dl socker
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200 g smör
200 g hackad mörk choklad (vi använde Lindt 85%)

 

Glasyr:

200 g smör
2 1/2 dl socker
4 msk vaniljsocker
2 äggulor

 

Garnering:

2 dl kokosflingor
1 påse (100 g) Marabou Non Stop (chokladlinser)

 

 

 

Smält smöret tillsammans med den hackade chokladen på svag värme under omrörning, låt svalna lite. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna, rör ner smörblandningen och rör försiktigt (använd inte elvisp!) till en jämn smet.

Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna och jämna till ytan. Grädda i ugnens mitt ca. 20 minuter, gör ett stickprov så den inte gräddas för länge. Låt kakan svalna helt.

Glasyr:
Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt socker och vaniljsocker och blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Rör sist i äggulorna och rör tills glasyren tjocknar och svalnar lite.

Bred glasyren på kakan och strö över kokos och chokladlinser. Ställ kallt så att glasyren stelnar och skär sedan kakan i bitar.

Servera med vispad grädde för att få mer dessertkänsla över tuppkakan.

 

tuppkaka de luxe långpanna mörk choklad påsk kokos

 

tuppkaka de luxe mörkchoklad påsk baka i långpanna kokos glasyr

 

I vårt kök har den sista lammsteken ätits upp till middag ikväll liksom memman. Några sillbitar finns kvar och kommer att bli utsökt nattamat åt den hårt arbetande herr W när han stämplar ut klockan 23.45 inatt.

Men innan hans jobb kallade hann vi både avnjuta frukost och lunch i varandras sällskap som vi toppade med en promenad i vårsolen den sköna. Termometern visade +15 men vinden var hård och tidvis bitande. Nu hör vi regnstänk på fönsterrutan.

Någon fler än vi som märker av att klockan är omställd till sommartid? Här har vi inte alls vaknat lika tidigt som förut utan plötsligt är klockan efter nio när det känns okej att slå upp de blå. Det kommer nog att ta sin lilla tid för kroppen att ställa om sig minsann. Ska detta omställande verkligen vara nödvändigt kan man fråga sig?

Omställning eller inte, det är en ny vecka och trots att det är helgdag idag har veckan redan börjat. Hoppsan! Vi önskar er alla finingar en fin fortsättning på denna vecka och eftersom det redan är tisdag imorgon betyder det ju att det kommer att bli fredag snart igen.

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.