turkisk yoghurt vit choklad västerbottensost månadens sötsak
turkisk yoghurt vit choklad västerbottensost månadens sötsak

Yoghurt med vit choklad- och Västerbottensostsås.

Söndag 31 maj 2015

 

Hör nu på go’ vänner så ska vi för er berätta om en mycket lättlagad och annorlunda dessert som vi lyxat till det med ikväll Morsdagen till ära. Nä, inte något vi firat idag för våra mammor hemma i Finland firade Morsdag för flera veckor sedan. Vi vill ändå passa på och önska alla mammor en toppenfin Morsdag!

Idag hände något som inte fick hända! Vår bärbara dator vill inte starta. Ja, den har rätt många år på nacken och fungerat helt felfritt och nu är den visst död! Det var ju bara det att vi hade tänkt hinna föra över alla tusentals bilder till den externa hårddisken innan detta fick hända! Får se hur detta ska gå.

Men det var inte en trasig laptop som vi skulle skriva om utan det var mest lite bakgrundsinformation till varför mobilkameran har fått rycka in och assistera till detta inlägg. Kanske får vi möjlighet lite senare att uppdatera med kamerans bilder.

Ja, låt oss således återgå till kvällens dessert. En efterrätt som kändes väldigt somrig när vi serverade den med färska jordgubbar. Tro det eller ej, vit choklad och Västerbottensost är en utmärkt kombination! Den lena och söta chokladsmaken bryts fint av från ostens sälta och starka, lagrade karaktär.

eftterrätt yoghurt vit choklad västerbottensost

Den turkiska yoghurten ger desserten en fräsch grund och tillsammans med vit choklad- och ostsåsen blir den väldigt krämig och fyllig. De rostade hasselnötterna bryter av fint och ger desserten ytterligare textur.

Detta är helt klart en efterrätt som överraskar smaklökarna och är otroligt enkel att fixa till. Framför allt är den jättegod! Därför blir den även vårt bidrag till Månadens sötsak där temat för maj månad är ”lätt som en plätt”.

Receptet har vi hittat i en receptfolder från mejeriet i Burträsk där Västerbottensosten tillverkas.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 dl finriven Västerbottensost
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 dl färska bär, t.ex. jordgubbar
1/2 -1 dl hasselnötter
4 dl turkisk yoghurt

 

 

 

Till garnering:

citronmeliss

 

 

 

 

Hacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull, blanda med choklad och den rivna osten och rör till en slät smet. Eventuellt kan man behöva värma på lite försiktigt så att osten smälter helt.

Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr stekpanna. Lägg över på en tallrik för att kallna.

Klicka upp yoghurt i skålar och toppa med chokladsås och rostade hasselnötter. Dekorera med färska bär och lite citronmeliss.

 

turkisk yoghurt vit choklad västerbottensost månadens sötsak

 

vit choklad- och västerbottensostsås jordgubbar efterrrätt

 

efterrätt vit choklad västerbottensost turkisk yoghurt

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Alltså Västerbottensost är en av våra absoluta favoriter, tänk att den passade så bra med choklad! Kul och spännande!
  Hoppas att ni löser det med era foton, tack för påminnelsen säger vi som just kom på hur många bilder som vi inte lagt över på den externa disken än…

  Kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, det här var en himla god kombo! Som vi kanske tidigare nämnt i något sammanhang dras vi till udda kombinationer som verkar spännande och hittills har det aldrig blivit oätbart! 😉 Den här efterrätten har satt igång tankeverksamheten hos oss.
   En kompis till oss som är otroligt duktig på datorer ska hjälpa oss till helgen med datordilemmat… vänta inte för länge att flytta dokument/bilder till externa disken, det hjälper visst inte att den ligger bredvid datorn. 😉
   Kramizar till er!

   Svara

 2. annepauline

  Åååh, så gott det där låter. Ska provas direkt när årets jordgubbar ”landar”. Om det blir några jordgubbar alls i år med denna kyla som bara fortsätter och fortsätter.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.