honungsglaserat kalkonbröst apelsinsås cointreau nobeldagen
honungsglaserat kalkonbröst apelsinsås cointreau nobeldagen

Lucka 10: Honungsglaserat kalkonbröst med apelsinsås.

Torsdag 10 december 2015

 

Nu har vi kommit så långt i vår nedräkning till jul att entalen är slut och nu börjas det med flertal. Redan lucka nummer tio i julkalendern och självaste Nobeldagen. Har ni firat med något extra gott på tallrikarna idag tro?

 

blogg julkalender lucka 10

Själva tycker vi att det dagen till ära passar alldeles ypperligt att bjuda er på honungsglaserat och ugnsstekt kalkonbröst tillsammans med en underbar apelsinsås. Festligt och smakrikt så det förslår men inte särskilt krångligt! Kanske till och med något att ha på nyårsmenyn?

 

honungsglaserat kalkonbröst apelsinsås cointreau

Apelsinsåsen smakar juligt varmt med en tydlig apelsinsmak och med en fin kryddtouch av timjan. Den passar ypperligt till kalkon som är ljust kött (som ett mellanting mellan kyckling och fläskfilé) och har en mild smak.

Receptet på såsen har vi hittat hos Lottzys matblogg.

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

600 g kalkonbröstfilé
1/2 dl flytande honung
salt, svartpeppar
smör till stekning

 

 

 

Apelsinsås:

1 msk smör
1 apelsin (ekologisk), finrivet skal och saften (ca. 2 dl)
2 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl cointreau
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk färsk timjan
1 tsk soja
1 msk idealmjöl
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt, svartpeppar

 

 

 

Bryn kalkonbröstfiléerna i smör runt om i en stekpanna så att de får fin färg. Salta och peppra. Lägg dem sedan i en smord ugnsform, tryck in en stektermometer i den tjockaste på det tjockaste stället. Pensla sedan filéerna med honung på båda sidorna.

Tillaga kalkonbröstfiléerna i ugnens mitt tills innertemperaturen visar 72°C. Låt filéerna vila inlindade i smörgåspapper en liten stund innan de skärs i skivor och serveras.

Apelsinsås:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt den pressade vitlöksklyftan, sockret, apelsinskalet och apelsinsaften. Tillsätt fond, soja, timjan, vinäger, cointreau, grädde och crème fraiche. Låt småkoka till rätt konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera den skivade kalkonbröstfilén med apelsinsåsen och klyftpotatis.

 

honungsglaserat kalkonbröst apelsinsås cointreau nobeldagen

 

ooeygooeybrownies

I förra årets julkalenderlucka nummer tio bjussade vi på något smarrigt som verkligen kunde locka till och med den motståndsaktige tennsoldaten på fall för sötsuget. Har ni inte testat Ooey Gooey Brownies så är det ännu inte för sent. Skynda att baka!

I övrigt har vi ikväll gottat ner oss i ”Jul med Ernst” på tv och han gjorde ju Mozartkulor vilket vi också har testat göra i bloggens begynnelse. Vi har även sett finalen av ”Hela Sverige bakar junior”. Frun i huset varvar ner och tar helg medan herremannen tänker göra ett sista ryck imorgon.

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.