skåne pepparkakor frukostpepparkakor torparbröd jul
skåne pepparkakor frukostpepparkakor torparbröd jul

Lucka 9: Frukostpepparkakor. Skåne pepparkakor. Torparbröd. Kär kaka har många namn.

Onsdag 9 december 2015

 

Dags att öppna lucka 9, det är lillördag och som pricken över i:et (eller som stjärnan i granens topp) firas även Pepparkakans dag. Handuppräckning, hur många av er har ätit minst en pepparkaka idag? Vad är detta, ingen av oss viftar med händerna i luften. Det måste vi allt råda bot på innan läggdags.

 

blogg julkalender lucka 9

Igår tipsade vi om olika snabba sätt att få till smaken av pepparkaka såsom pepparkakssnittar men idag blir det självklart ett helt nytt pepparkakerecept som vi bjuder på, illa skulle det vara annars. Dessa kakor kallas både för frukostpepparkakor eller Skåne pepparkakor. I våra österbottniska hemtrakter bakas de under namnet torparbröd. Men till utseende och smak är de likadana. Kär kaka har således många namn.

 

frukostpepparkakor skåne pepparkakor torparbröd

Tänk att få äta pepparkakor till frukost, det låter minsann som en härlig juldröm! Den kan bli sann om man bakar dessa kakor. För heter det frukostpepparkakor, ja då är det helt lagligt att mumsa på dem i ottan. Ljuvligt goda är dessa kryddiga kakor med ett lager smör och några ostskivor på. Att äta dem på detta sätt vinner något högre poäng än att ha ädelost på men det är en smaksak.

Det fantastiska med dessa tjocka pepparkakor är att de går att baka i ett nafs sedan degen stått och gottat sig i kylen över natten. Det behövs ingen kavel och inga formar men vi erkänner att vi använde linjalen för att få till den rätta storleken. Vi kan garantera att dessa kakor bakas fritt från svordomar (!) till skillnad från vanliga pepparkakor, i alla fall i vårt hushåll.

Tänk på att inte grädda kakorna för länge för då blir de lätt torra och smuliga vilket de inte ska vara. Sikta på maximalt 10 minuter i ugnen. Eller provgrädda för att vara på den säkra sidan.

Receptet hittade vi hos Anki och Håkan med sin inspirerande blogg ”Mårtenssons kök”.

 

 

 

24 stycken.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

 

2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 dl socker
75 g smör
3 tsk malen kanel
1 1/2 tsk mald kryddnejlika
1 1/2 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl vispgrädde
1 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)
1 1/2 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special

 

 

 

Koka upp sirap, farinsocker och socker i en kastrull. Stäng av värmen och lägg i smöret och låt det smälta. Lägg i kryddorna och blanda runt.

Vispa ihop ägg, äggulan och grädden och blanda ner det i kastrullen. Låt det stå tills det kallnat, rör om någon gång under tiden.

Blanda hälften av mjölet med bikarbonat/soda och bakpulver och rör ner det i kastrullen. Arbeta in resten av mjölet för hand eller i degmaskin. Täck över kastrullen och låt den stå i kylskåp över natten och vila.

Dela degen i mindre bitar (vill du vara exakt kan man väga hela degmassan och dividera med 24 så blir alla lika stora) som rullas till bollar och plattas ut, de ska vara 6-7 cm i diameter och ca. 1 cm tjocka. Enklast är att platta ut dem direkt på bakpappersklädd plåt. Lägg dem glest eftersom de jäser ut ganska mycket när de gräddas, sex kakor på en plåt blir alldeles lagom.

Grädda kakorna i ugnens mitt ca. 10 minuter. Låt pepparkakorna svalna under bakduk och förvara dem sedan i plastpåse eller tättslutande burk så att de håller sig mjuka. De går även bra att frysa.

Servera kakorna med smör och en lagrad ost till samt ett glas kall mjölk eller en stor mugg med rykande hett julte.

 

skåne pepparkakor torparbröd frukostpepparkakor

 

torparbröd frukostpepparkakor skåne pepparkakor

 

skåne pepparkakor frukostpepparkakor torparbröd jul

 

mjukpepparkaka

I förra årets kalenderlucka nummer nio bjussade vi på den fantastiskt goda och mjuka pepparkakan. Den var en riktig höjdare!

julsnapsIkväll har vi satt vår julsnaps så att den hinner stå och gotta till sig i ett par veckor innan det är dags att sila av den.

 

 

Ja, vi har det ganska förnöjsamt i vårt lilla slott för tillfället. Båda är i arbetsfört tillstånd men herr W har faktiskt haft en ledig dag idag. Tvättkorgen har fått sig en omgång. Tillagat middag har vi gjort, inga rester på tallrikarna idag inte. Och snart är det dax för lite kvällsfika och den där pepparkakan.

Allt gott och…

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Åh, dessa frukostkakor verkar jättegoda! Förra julen bakade jag den mjuka pepparkakan och den är verkligen sååå god. Jag har redan fått önskemål om att baka en även denna jul plus att sonen vill ha en hel alldeles egen mjuk pepparkaka.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, de är fantastiskt goda! Och perfekt när man vill hoppa över det där med att kavla ut degen, bara rulla till bollar och in i ugnen och puff har man avverkat hela pepparkaksdegen på under en timmes kökstjänst. 😉
   Då var den mjuka pepparkakan verkligen en hit eftersom det kommer beställningar på den även detta år, härligt! Och det är ju så roligt att baka till någon som verkligen uppskattar det. Delad glädje är dubbel glädje! Kram på dig!

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Varsegoda, det förtjänar ni! 🙂 Ni är en sann inspirationskälla och man kan aldrig sprida för mycket bloggkärlek. Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.