IMG_5837-Kopia.jpg
IMG_5837-Kopia.jpg

Hel makrill med färsk koriander- och chilidressing på vår grill.

En enkel och god fiskrätt som tillreds snabbt på grillen, kan det bli bättre? Bohusläns landskapsfisk, makrillen, fick sig en omgång på vår grill i den underbara sensommarkvällen. Resultatet blev en saftig fiskrätt där den fina fisksmaken behölls samtidigt som den fick sig en skjuts av citron, olivolja och färsk koriander samt chili. Makrill från Medelhavet våra kära läsare!

Ingredienserna i dressingen är råa men mycket finhackade och på det sättet kan de lättare tränga in och ge smak åt den nygrillade makrillen.

Makrill är en omtyckt matfisk här på västkusten, långt mer upphöjd till skyarna än laxen. Det är en matfisk av det fetare slaget men skulle man nu inte få tag i makrill kan vi tänka oss att denna rätt även kan tillagas på sik, abborre eller strömming/sill.

Det nästviktigaste vad gäller makrillen förutom att den är pinfärsk, är hur man uttalar makrill. Fel betonat riskerar man få sig ett nyp i örat av bohuslänningarna. Det gäller att ha tyngd på första stavelsen, det vill säga  MA-krill. Vi kan redan höra hur ni tyst börjar mumla och uttala för er själva, härligt! Övning ger färdighet.

Vi kan lova er att den här fisken är precis lika god att äta kall dagen efter, om det blivit något över förstås.

Receptet är för övrigt hämtat från boken ”Grilla medelhavsmat” av Matthew Drennan.

 

2 portioner.

 

2 makrillar i lagom storlek, urtagna
olivolja
salt
svartpeppar

 

Koriander- och chilidressing:

2 schalottenlökar, mycket finhackade
2 stora vitlöksklyftor, pressade
1 färsk röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 dl olivolja
1 citron, enbart saften
1 kruka färsk koriander, hackad

 

Till servering:
couscous

 

Lägg ner ingredienserna till dressingen i en skål och blanda väl. Ställ den åt sidan tills den ska användas så att smakerna får gotta till sig.

Skär 3-4 djupa skåror på fiskens bägge sidor. Pensla makrillen med lite olivolja, salta och peppra in- och utvändigt.

Grilla fiskarna över direkt medelvärme 8-10 minuter, vänd på fiskarna efter halva grilltiden.

Lägg den grillade fisken på ett fat och häll över dressingen. Låt stå i ca. 5 minuter (under tiden du kokar couscous) så att alla smakerna får tränga in i fisken.

Servera gärna med couscous utan krusidull.

 

Makrill på g

Fina firrar.

Koriander- och chilidressing

En smakrik dressing med färsk koriander och chili.

Makrill på grill

Makrill på grill!

Grillad makrill med koriander- och chilidressing

Grillad makrill med koriander- och chilidressing.

 

 

 

Smarrig fiskstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Amy's piece of cake

  Jag kan inget om fisk och tänker inte uttala mig om den men den där dressingen alltså! Som indiska tycker jag ju om koriander och tillsammans med chili och lime blir det alltid en hit! 🙂

  Svara

 2. annepauline

  Jag tycker det skulle vara kul om ni då och då lade in något recept på gammaldags finlandssvenska maträtter. Tänk, att jag en dag blev så himla sugen på blodbrödssoppa! Men inte finns väl blodbröd i Sverige? Det finns ju knappt kvar i Finland.Vet ni om blodbröd och paltbröd är ungefär samma sak?

  Svara

  1. livsnjutarna

   Helt spontant skulle vi säga att blodbröd och paltbröd är samma sak, men helt säkert vet vi inte eftersom vi inte ätit paltbröd. Blodbröd, ja det var lägen sen… blodbrödssoppa tror jag inte någon av oss förtärt. Gammaldags finlandssvenska maträtter… där gav du oss något att fundera på Annepauline! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Vi säger bara varsegooo! 🙂 Och när vi nu väl upptäckt den goda och färska makrillen har den även blivit en favoritfirre hos oss.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.