aperol winter warmer aperol spritz glögg kryddnejlika
aperol winter warmer aperol spritz glögg kryddnejlika

Lucka 4: Aperol Winter Warmer.

Fredag 4 december 2015

 

”O Helga natt, o Helga stund för världen…”. Denna skönklingande julsång passar extra bra att inleda denna dags julkalenderlucka med eftersom stormen Helga är i knutarna. Det är den fjärde luckan som ska öppnas och det är fredag, då vankas det en värmande drink i vårt kök.

 

blogg julkalender lucka 4

Alla som hängt med oss ett tag vet att vi är helt tossiga i den italienska aperitifen Aperol Spritz sedan vår mat- och vinresa till Italien i våras. Men att sjunka ner i soffhörnet med en iskall aptitretare känns inte så mysigt i december om ni frågar oss. Men faktum kvarstår att vi fortfarande gillar Aperolen så då fick vi ju uppfinna en varm sådan som passar vår årstid bättre och då kan Helga flyga och fara bäst hon vill.

Det kan vara så att det är första gången ni hör talas om Aperol Winter Warmer (som vi så fint döpt den till) så lägg då bakom örat att vi var de som myntade namnet först. Ifall den blir världsberömd tänker vi. Undrar vad italienarna skulle säga om denna variant.

 

aperol winter warmer varm julaperitif aperol spritz kryddnejlika kanel

Hur som haver är Aperol Winter Warmer ett finfint alternativ till glögg om man inte vill ha det så där sötsliskigt. Kanske något att bjuda på när det vankas glöggpartaj. Aperol i sig har en tydlig beska och vi upptäckte att kryddnejlikan går bra ihop med den liksom kanelen.

Vi använder oss av ett Rieslingvin (t.ex Kloster Eberbach Kabinett, nr. 5810) för att få lite sötma men där också alkoholhalten är lite lägre. Man vill ju inte att ens gäster ska bli på kanelen med en gång under glöggminglet. För varma alkoholhaltiga drycker får minsann huvudet att snurra om man går för hårt ut.

 

 

 

 

2 glas.

 

 

 

3 dl halvtorrt vitt vin, Riesling
2 dl Aperol
5 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
saft från 1/2 apelsin

 

 

Till servering:

1 apelsinskiva av ekologisk apelsin, delad på hälften

 

 

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt tills det blir hett. Det får absolut inte koka.

Häll upp i två värmetåliga glas och lägg i en halv apelsinskiva i vardera.

 

aperol winter warmer aperol spritz glögg kryddnejlika

 

pepparkakschiapudding

För precis ett år sedan bjussade vi er på en chiapudding gjord på kokosmjölk och med smak av pepparkaka. Kanske något för helgens frukoststunder?

Och idag skickar vi med er ett musiktips som passar dagens lucka alldeles ypperligt. Så medan du njuter av och smuttar på din varma aptitretare kan du njuta av denna och kanske sjunga med i en liten snutt, sångtext finns!

 

Fiona Apple: ”Frosty the Snowman”.

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.