jul chiapudding pepparkaka
jul chiapudding pepparkaka

Lucka 4: Chiapudding gjord på kokosmjölk med pepparkakssmak.

4 december 2014

 

 

lucka 4 blogg julkalender

Jul, jul strålande jul och frukoststund har guld i mund. Bakom julkalenderns lucka nummer fyra har vi gömt en julig chiapudding. Perfekt till adventshelgernas långa och mysiga frukostar när man gärna unnar sig något extra gott. För det måste ni bara lova oss att ni gör! Ja, helst hoppas vi att ni alla njuter av varje liten stund (eller i varje fall hittar en liten stund varje dag) dessa dagar fram till jul och att ni inte låter någon julstress få tag på er. Julen kommer ändå, om det är till någon tröst! Och nu är det bara tjugo dagar kvar.

Med extra gott i denna mening blir det dubbelt så gott. Dels är chiapudding väldigt nyttig och dels behöver man inte äta pepparkakor för att få den rätta pepparkakssmaken.

Utseendet är verkligen inte till denna puddings fördel (speciellt inte när man använder ekologisk kokosmjölk som varit fryst och där det pressade fruktköttet från kokosnötterna separerats från vatten eftersom den inte innehåller stabiliseringsmedel) men med fin dukning, lite garnityr såsom apelsinklyftor och strimlor av apelsinskal kan man sätta fokus på smaken istället. Apelsin och pepparkaka är två juliga smaker som passar bra tillsammans och gör denna pudding riktigt mumma!

chiapudding pepparkaka jul

Av egen erfarenhet är det en fördel att mäta upp ingredienserna i två separata skålar om man vill göra två mindre portioner. Då säkerställer man att det blir rätt mängd chiafrön till mängden vätska så att det verkligen blir puddingkonsistens.

Vill man prova en annan chiapudding med smak av choklad som också är gjord på kokosmjölk så har vi bloggat om den tidigare, här hittar ni det receptet. Där kan man även läsa mer om de nyttiga chiafröna.

Tänk bara på att göra i ordning er chiapudding kvällen innan så är den bara att plocka fram ur kylskåpet på morgonen när det är dags för frukostmys.

Om ni undrar över den lilla nypan salt har vi märkt att den förtar den lilla vattnigheten och gör puddingen mer fyllig. Vi har testat utan och det blev inte alls samma goda resultat.

 

 

 

 

1 portion/2 mindre portioner.

 

 

2 dl ekologisk kokosmjölk
en nypa salt
1 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk flytande honung
3 msk chiafrön

 

 

Till servering:

skinnfria apelsinklyftor

 

 

 

 

Vispa ihop alla ingredienser i en skål (häll eventuellt upp i en fin serveringsskål) och ställ i kylskåp över natten under plastfolie.

 

julig chiapudding pepparkaka

jul chiapudding pepparkaka

 

 

 

I Te-adventskalender: Citruskungen.Grönt te och apelsinskal från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturliga aromer.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.