salsiccia italiensk gryta lättlagad korv
salsiccia italiensk gryta lättlagad korv

En lättlagad italiensk gryta med salsiccia.

Fredag 16 oktober 2015

 

Nu är helgen här gott folk, har ni längtat? Visst går man och väntar mest hela tiden känns det som. Man väntar på helgen, en resa, att få komma hem, att träffa goda vänner, på lönen… Vi väntar oftast på att få äta god mat och sedan på att få dela med oss av recepten till er finingar. Men det viktiga är att inte glömma bort att njuta av tiden man går runt och väntar.

Denna italienska gryta har stått i kö tillräckligt länge nu för att äntligen få visa upp sig här. Det är en mycket lättlagad gryta gjord på färsen från rå salsicciakorv, ett fantastiskt enkelt sätt att få till en smakrik gryta på kort tid. Det är det som gör den lite annorlunda också.

 

italiensk gryta salsiccia

Grytan innehåller även bönor och linser vilket gör att den mättar den hungrigaste magen. Vi tycker att denna maträtt gör sig mycket väl på fredagens middagsbord och vi serverar den gärna ihop med enbart ciabattabröd och ett glas rött, italienskt så klart.

Så vårt vintips till denna gryta blir ett ekologiskt rödvin, Raccolto (32452) Nero d’Avola Cabernet Sauvignon. På bolaget finns den både som halv- och helflaska. Använd gärna samma vin i grytan som ni dricker till.

Receptet har vi hittat i foldern ”Ät italienskt ikväll!” från Zeta.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl olivolja
2 morötter
1 stjälk blekselleri
300-400 g färsk salsiccia
salt, svartpeppar
1 1/2 msk paprikapulver (vi använde ungerskt)
1 dl rödvin
1 burk (400 g) finkrossade tomater
1 paket (380 g) linser (Zeta, ekologiska), väl sköljda
1 paket (380 g) blandade bönor (Zeta, ekologiska), väl sköljda

 

 

Till servering:

bladpersilja
olivolja
ciabatta

 

 

 

Skala och hacka rödlök och vitlök och fräs dem i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Skala morötterna och skiva dem samt bleksellerin. Lägg över dem i grytan.

Tryck ut salsicciasmeten ur tarmen och rulla till små miniköttbullar, lägg ner dem i grytan. Salta, peppra och krydda med paprikapulvret. Fräs i 3-4 minuter och tillsätt vinet, låt koka ihop några minuter och lägg sedan i de krossade tomaterna, linser och bönmixen. Låt småkoka under lock ca. 10 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar.

Toppa grytan med strimlad bladpersilja och ringla över olivolja precis före servering, eller låt varje matgäst servera sig för att sedan själva toppa sin egen portion med persilja och olivolja. Bjud gärna ett gott bröd till, som man kan suga upp den sista grytan från tallriken med så att inget går till spillo.

 

italiensk gryta korv salsiccia lättlagad

 

salsiccia italiensk gryta lättlagad korv

 

 

Vilken fantastiskt fin höstfredag vi har haft idag, sol och högt i luften. En promenad direkt på morgonkvisten gör att den lediga dagen för frugan känns så mycket längre. Biblioteket fick sig ett besök och väskan vägde en del på vägen hem.

Tvättstugan har vi också hunnit med och en gemensam lunch, hör och häpna! Ja, inget överdrivet fredagslyxigt utan helt sonika blodpudding med stekt bacon, hemkokt lingonsylt och en morots- och apelsinsallad. Herremannen har denna vecka jobbat kvällspass (15-23.45), den första på över fem år och fler ska det bli. Vi har kommunicerat mest via sociala medier de senaste dagarna. Det kommer nog att ta en stund innan vi vänjer oss vid detta.

Men helgen kommer vi att ha ledig tillsammans och imorgon har vi blivit inbjudna på grillmiddag hos vänner och det ser vi framemot väldigt mycket. Nu våra bloggläsande vänner, återstår endast för oss att önska er en kanonfin start på helgen, må så gott!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.