spritz aperol vindrink italien aperitif
spritz aperol vindrink italien aperitif

Solens mat & Italienska delikatesser – vår mat- och vinresa till Italien. Lite allmänt och en aptitretande Aperol Spritz.

Söndag 17 maj 2015

 

Nu gott folk är vi tillbaka! Eller det har vi nog varit i snart en vecka men det har varit många intryck att smälta och bearbeta från Italienresan här på hemmaplan. Dessutom slog en förkylning till bara ett par dagar efter hemkomsten och den tog alla våra krafter för att ens orka tänka på vår blogg. Kanske var det en sen resfeber eller italienska sjukan för vi har hört att flera av våra medresenärer också varit dåliga i veckan. Hur som haver, ciao!

Det är lite svårt att veta i vilken ände vi ska börja redogöra för er om vår fantastiska mat- och vinresa i hjärtat av Italien men vi tänker att vi börjar lite allmänt och så får det bli lite som en följetong i några inlägg framöver. Det får bli som det blir. Har ni frågor och funderingar så tveka inte att hojta till.

musslor portonovo da emilia

Resan gick under benämningen ”Solens mat & Italienska delikatesser” och var en ordnad gruppresa där vi flög ner till Rom direkt från Landvetter för att sedan med buss ta oss runt. Vi var trettio stycken förväntansfulla resenärer som mötte vår svensktalande reseledare Ulla och busschauffören Ivano på Fiumicino-flygplatsen. Säkert många av er som undrar så vi säger det på en gång. Ja, vi var yngst i resesällskapet och vi blev kallade både ungdomar, ynglingar och barn under veckan på resande fot. Dock ska vi påpeka att vi hade ett mycket trevligt resesällskap och att åldern inte spelade någon roll när intresset för mat och vin knöt oss samman. Så hej på er ni gamlingar som var med oss på resan och som nu hittat till vår blogg, tack för att vi fick lära känna er!

buss italien

Det är svårt att göra denna mat- och vinresa rättvisa med ord och fotografier, vi kommer aldrig att kunna göra det helt bra. Det krävs att man varit med på denna resa för att förstå dess storhet. Men det var helt klart en resa som var så mycket bättre än vi kunnat tro eller ana. Att få träffa alla dessa storslagna personligheter med passion för sina traditioner och produkter de tillverkar, vi är så glada över allt vi fick uppleva.

 

reseledare ullaAtt vi hade vår svensktalande reseledare Ulla som kunde berätta om allt vi såg utmed vägen som vi åkte förbi gjorde själva transportsträckorna så mycket mer levande än om man bara läst ur en reseguide om själva slutdestinationen för våra utflykter. Man kunde helt enkelt inte sitta och blunda även om transportsträckorna var på någon timme för man var ju rädd att missa någon fantastisk utsikt. Och dagarna var fyllda med alldeles lagom långa strapatser men ni ska veta att det var intensiva dagar. Ingen semester här inte!

Den veckolånga resan var inspirerad från Bo Hagströms välkända tv-serie ”Solens mat” från början av 2000-talet. Vi kan tipsa er redan nu om att alla avsnitt finns att skåda via SVT Play och själva har vi hunnit med några stycken i helgen. Helt fantastiskt att få återuppleva platser och landskap via programmet och konstatera att det ser precis likadant ut även denna dag. För att inte tala om att vissa personer som Bo intervjuade är människor som även vi fick träffa. Det är magiskt!

peppe vittorio beltrami

Under resans gång bodde vi på tre olika platser. Från Rom körde vi direkt till Perugia där vi hade vår bas i två nätter på Hotel Grifone***. Den gamla staden Perugia är huvudstad i regionen Umbrien, ligger högt uppe på en kulle 496 meter över havet. Umbrien kallas för det gröna hjärtat av Italien, det innersta av Italiens halvö, för att det alltid är grönt och lummigt även mitt under högsommaren. Umbrien är känd för oliver, vin, tobak och sockerbetor men kanske mest ändå för sin vita och svarta tryffel.

Hotel Grifone*** är ett familjeägt hotell som är familjens livsverk i flera generationer. Mysigt, gästvänligt och ombonat med mycket inredningsdetaljer. En liten hiss som endast kunde ta två personer åt gången. Helt okej frukost med bl.a. prosciutto, naturell yoghurt, müsli samt grövre rostbröd. Mycket sötsaker. Fräscha hotellrum. Bra läge på hotellet.

hotel grifone perugia italien

restaurang hotel grifone perugia italien

 

 

 

 

 

 

 

 

I fyra dagar utgick vi från Recanati när vi begav oss iväg på våra dagsutflykter och Gallery Hotel Recanati hette hotellet. Recanati, även kallad ”Poesins stad” eftersom operasångaren Beniamino Gigli och poeten Giacomo Leopardi kommer härifrån. Här bor ca. 22 000 invånare i denna ”balkongstad” med fantastiskt fin utsikt. Staden ligger i regionen Marche som är som Italien i miniatyr. Regionen består mest av kullar och berg och är lika stort som Umbrien. Marche är inte lika exploaterat av utländska turister som grannregionen Toscana. Vill man hitta det genuina och äkta ska man söka sig till Marche för här hittar man inga olivoljeflaskor som ser ut som lutande tornet i Pisa. Regionen är mycket grön, har inga riktigt stora städer och ligger 2496 meter över havet och har 18 mil kust. Här hittas heller inga blinkande neonskyltar för att locka till sig turister, ej heller några typiska turistmenyer med bilder på maträtterna utanför restaurangerna. Faktum är att många ställen enbart har menyn på italienska och i bästa fall menyn på engelska, men dock i begränsat antal.

portonovo italien

Gallery Hotel Recanatis restaurang heter ”Incanto”. Här serverades traditionella maträtter med tydlig lokal förankring och så även vinerna. Menyer för varje middag fanns på borden och skrivna på svenska med en liten förklarande text/kuriosa till de traditionella maträtterna. En kul och uppskattad gest! Väldigt trevlig och serviceinriktad personal. Fixade till och med fram recept på maträtter åt oss. Bra urval vid frukosten. Fina hotellrum  (vi bodde i en svit!) och fräscha utrymmen, en historisk byggnad som fått en fantastisk restaurering. Byggnaden är ett f.d. adelspalats, prästseminarium, skola och numera ett hotell.

gallery hotel recanati italien

recanati italien

 

 

marche italien recanati utsikt

Den sista natten sov vi i utkanten av Rom på Hotel Giardino d´Europa***. Ett industriområde som närmaste granne men inga attraktioner/nöjen inom gångavstånd. Är säkert lämpligt och billigt om man inte ställer så höga krav mer än att få sova en natt för att sedan fortsätta resan. Alldeles intill ringleden. Endast en personal som serverade hela gruppen under middagen. Enda hotellet som vi någonsin bott på som dukat fram en plastsked (!) till desserten ochchokladpudding med plastsked endast serverat smör och marmelad som pålägg till frukost med ett minimalt utbud av bröd. Hotellet hade ingen riktig bar. Flera av våra medresenärer klagade på städningen i deras hotellrum, vårt var ändå helt okej. Hotellet saknade dock själ och förmedlade ingen direkt gästvänlighet. Nej, huvvaligen, vi lovade att aldrig mer återvända till detta hotell!

Så nu har ni fått er ett litet intro till vår mat- och vinresa. Vem vet, det här är kanske mest underhållande för oss själva att läsa om men om ni orkat med ända hit ska ni få er en belöning. Receptet på en mycket uppfriskande och god aperitif som italienarna själva gärna smuttar på innan maten och som även föll oss i smaken.

aperol spritz vindrink aperitif

”Spritz” är en vindrink där Aperol (nr. 729) blandas med italienskt bubbel, toppas med indian tonic och dekoreras med en apelsinklyfta i ett glas fyllt med istärningar. Drinkens sammansättning kan variera mellan olika regioner har vi förstått. Smaken är lite bitter och besk men mycket läskande en varm sommardag.

Proportionerna att blanda till denna aperitif är enligt följande:

 

 

3 delar prosecco
2 delar Aperol
1 del Schweppe’s indian tonic

is
1 apelsinklyfta

 

 

 

Fyll glaset rejält med isbitar och lägg i apelsinklyftan. Häll först i proseccon, sedan Aperol och toppa med indian tonic. Blanda runt och avnjut!

 

spritz aperol vindrink italien aperitif

 

 

 

Buon Appetito/Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Välkomna hem, och vilken fantastisk resa ni verkar ha varit på, med fokus på det genuina, riktiga Italien, långt från turiststråk och souvenirer. Härligt! Att ni sen fick avsluta resan med ett rejält bottennapp är ju beklagligt, men jag antar att era tidigare och mycket behagligare upplevelser nu lagt det minnet i dunkel 🙂 Ser verkligen fram emot fler kommande rapporter.
  Kram Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack så mycket, det känns bra att vara hemma faktiskt! 😉
   Det där bottennappet är redan glömt och förgånget eftersom resan som helhet var så underbart bra! Kan verkligen rekommendera en mat- och vinresa av denna typ till alla och envar som har intresset. Och det kommer mera från resan, ska bara få det nerplitat först…
   Kram på dig med!

   Svara

 2. annepauline

  Välkomna tillbaka! Vilken härlig resa ni gjort. Nu har ni väl fått massor av inspiration av det italienska köket.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack så mycket, det känns helt ok att vara på hemmaplan igen! Resan var fantastisk och inspirationen är på topp i vårt kök. Igår blev det italienskt för hela slanten hemma hos oss. 🙂

   Svara

 3. Mårtenssons kök

  Ser verkligen ut som att det var en kanoners resa, vi ser fram emot att få ta del av resten av er färd. Kul att resa på en så kallad sällskapsresa just när det gäller temaresor, alla som är med (oavsett ålder:)) är ju intresserade av samma då och det är ju bara plus.
  Aperol spritz gillar vi skarpt, så läskande och god!
  Kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   En resa av denna kaliber borde även passa er ypperligt, kan varmt rekommenderas!
   Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.