Lördag 5 december 2015
Ingen lördag utan lördagsgodis och då ska det helst vara hemgjort om ni frågar oss. Av den anledningen finner ni något så enkelt och gott som hemgjord kexchoklad i dagens julkalenderlucka nummer fem.
Det må låta krångligt att göra sin egen kexchoklad men där vill vi bestämt hävda att så är inte fallet! Med endast fyra ingredienser och med minimal tidsåtgång har du mumsig kexchoklad som är mycket godare än den man köper. För att inte tala om en mycket kortare ingrediensförteckning och där ligger nog den största vinsten.
Vi har tidningen ”Hembakat” att tacka för receptet. Nu är det din tur att bli ”go’ och glad med kexchoklad”! Eller så gör du i ordning lite kexchoklad på en folieklädd hårdkartong som du sveper in med cellofan så har du dig en riktigt fin gå-bort-present.
Ett litet tips: använder man glutenfria smörgåsrån kan fler njuta av gottigheterna.
15-20 bitar.
100 g nougat
100 g mjölkchoklad
1 liten förpackning (à 85 g) smörgåsrån
Garnering:
200 g mjölkchoklad
1/2 msk rapsolja
Smält nougat och choklad tillsammans över vattenbad.
Pensla chokladblandningen på tre smörgåsrån. Lägg dem ovanpå varandra med chokladsidan uppåt och lägg sist på ett fjärde rån. Upprepa samma procedur med de övriga smörgåsrånen. Låt dem ligga i kylskåpet tills chokladen har stelnat.
Skär de chokladfyllda smörgåsrånen på bredden i 3-4 delar med en vass kniv.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad och rör ner oljan. Pensla (att föredra!) eller doppa kexen i chokladen. Undersidan behöver inte täckas med choklad. Lägg dem på en bakpappersklädd skärbräda och låt kexchokladen stelna i kylskåp.
Förvaras kallt i tättslutande burk.
I förra årets julkalenderlucka nummer fem fanns ingenting ens i närheten av hemgjort lördagsgodis. Nej, istället bjussade vi er på marinerad ansjovis med lite medelhavskänslor. Detta var och är fortfarande ansjovisen som frun i huset faktiskt gillar bäst.
Får vi kanske bjuda på lite musiktips för kvällen, en akustisk variant på den välkända jullåten ”Last Christmas” men här med en ny artist vars röst faller oss i smaken. Lite nytt och fräscht och så glömmer du inte kexchokladen!
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~
Faster
Igår kväll tog vi tant Hannas ”gaffelkrystor” till kaffet. Ha en skön 99:nde självständighetsdag om ni inte har blåst och regnat bort.
Livsnjutarna
Tant Hannas kakor till kvällsfika, det var inte dåligt! Nej, vi har inte regnat eller blåst bort men mycket vatten har vi allt fått. Tänk om all denna nederbörd kommit i form av snö istället, oj så vi hade mått och gjort snöänglar! På flera håll i vår närliggande omgivning har det svämmat över, hela parkeringsplaner ligger under vatten liksom gångbanor. Mycket höga vattennivåer i de mindre vattendragen. Vi försöker hålla oss inomhus.
En fin självständighetsdag till er med, kramizar!
Faster
Ursäkta, Per påstår att det är vår 98:nde självständig-hetsade.
Livsnjutarna
Ja, det är inte alltid så lätt med matematiken. 😉