svamp- och pinjenötsbiffar timjan
svamp- och pinjenötsbiffar timjan

Vegetariska svamp- och pinjenötsbiffar.

Söndag 5 oktober 2014

 

En underbar helg börjar se sitt slut. Sköna söndag börjar övergå i kväll. Skymningen sänker sig och vi tänder en massa ljus för att mysa till det. Sicken helg, fantastiskt väder med strålande sol och grader uppemot 20-strecket. Så idag åkte vi till havet på eftermiddagen och hade med oss lite frukt och termosmuggen fylld med marsipanté. Bara satt där bredvid varandra och njöt av vågskvalp och andades in härlig havsdoft.

Inser att vi inte tittat in här på en vecka, men var inte oroliga – ätit har vi gjort ändå! Tiden går fort när vi har roligt på annat håll. Tycker att det är en helt godtagbar ursäkt (inte för att vi känner att vi behöver ursäkta oss över huvudtaget!) när vi säger att vi firat vår 8-åriga bröllopsdag (30/9) med att äta gott på restaurang och unnat oss en hotellövernattning i Göteborg. Vardagshelg mitt i veckan, det är inget dumt påhitt! Hur ofta unnar ni er det?

En efterlängtad tjejkväll stod på programpunkten igår kväll. (Gubben förpassades till storstadens nattliv!) Frun och hennes tidigare arbetskamrater Ellen & Ida träffades och gick loss på en 3-rätters middag med aptitretare som inledning. Vilket trevligt påhitt att turas om att träffas hos varandra och den som bor på adressen står för huvudrätten medan de andra två kommer överens om vem som står för förrätt och efterrätt. Lite knytkalas över det hela! Aptitretaren bestod av italienska brödpinnar och rosa bubbel i glasen. Ellen fixade ett gott förrättsspett bestående av fetaost, färsk spenat, prosciutto och honungsmelon. Huvudrätten var en höstlig kycklinggryta med katrinplommon serverad med jasminris och en sallad. Ida anlände med pavlova i bagaget. Vi lovar att vi blev mätta och belåtna! Datum för nästa träff är redan spikat så har vi något att längta till alla tre.

Men nu kommer vi så till det vi egentligen skulle skriva om – nämligen kvällens middag. Vegetariskt men nästan så man tror det är köttfärsbiffar man äter. Falska sådana! Hjärnan luras både av utseende och smak men i själva verket är det svamp- och pinjenötsbiffar som ligger på tallriken.

vegetariska biffar svamp pinjenötter

Vi valde att blanda både vanliga champinjoner och kastanjechampinjoner och det visade sig vara ett lyckat drag. Mustig och fyllig i smaken blev denna vegetariska biff med lite tuggmotstånd av pinjenötterna och en fin ton av timjan. Smakerna känns också väldigt höstliga och det är ju passande för årstiden.

Man ska inte ha bråttom när man står i köket! Ja, det var så dessa biffar kom till idag, av en slump. Vi hoppade visst över några steg i receptet vi hade tänkt följa så vi fick improvisera så mycket att vi med gott samvete kan säga att dessa svamp- och pinjenötsbiffar (falska köttfärsbiffar) är vårt eget hittepå. Och goda är de också!

Det fiffiga med dessa biffar är att smeten ska förberedas och stå kallt i kylskåp några timmar för att bli mer fast i konsistensen. Gör smeten och åk iväg på lite äventyr i några timmar så är det bara att steka biffarna sen.

 

 

4 portioner.

 

 

250 g färska champinjoner
200 g färska kastanjechampinjoner
2 1/2 dl ströbröd
2 msk färsk timjan
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små ägg
80 g pinjenötter
1 tsk salt
svartpeppar
smör och olivolja till stekning

 

 

Till servering:

klyftpotatis
bbq-fraiche (3/4 dl av världens godaste bbq-sås + 1 burk (200g) crème fraiche)

 

 

 

Rosta pinjenötterna på medelhög värme i en torr stekpanna tills de får fin gyllenbrun färg. Lägg över dem på en tallrik för att svalna.

Putsa svampen och skär den i mindre bitar. Lägg ner all svamp i en matberedare med kniven monterad. Kör till puréform och blanda ner ströbrödet. Lägg över smeten i en bunke.

Riv den gula löken och rör ner i svamppurén samt pressa i vitlöksklyftan. Hacka timjan och blanda i tillsammans med de rostade pinjenötterna. Krydda med salt och svartpeppar. Rör sist ner äggen och blanda försiktigt. Låt smeten stå i kylskåp i flera timmar tills den blivit mer fast i konsistensen.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör och vänd ner smeten. Platta ut den så att den täcker hela stekpannans botten. Stek på medelhög värme 3-4 minuter per sida. Dela biffen i fyra delar innan det är dags att svänga och steka på andra sidan.

Servera med klyftpotatis, bbq-fraiche och lite grönsaker.

 

svamp- och pinjenötsbiffar timjan

 

Vegetariska svamp- och pinjenötsbiffar – falska köttfärsbiffar – med hösttoner i smaken.

svamp- och pinjenötsbiffar vegetariskt timjan

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.