italienska brödpinnar gorgonzola prosciutto
italienska brödpinnar gorgonzola prosciutto

Italienska brödpinnar med gorgonzola och lufttorkad skinka som aptitretare.

Lördag 20 september 2014

 

God helg på er alla finingar som tittar in här. Nu tänkte vi tipsa er om en enkel och snabb aptitretare, eller ett inslag på buffébordet, som ni ännu hinner ställa till med denna tidiga lördagskväll. Affärerna är öppna några timmar till. Eller när helst ni önskar lyxa till det lite extra! En röd italienare i vinglaset är inte heller fel i detta sammanhang.

Smaken från den krämiga gorgonzolan passar fint ihop med den lufttorkade skinkan och för en kort stund kan man tro att man befinner sig i Italien (bara man blundar!). Vi använde oss av Zetas filoncini med sesamfrön och de gav en så fin nötig smak till osten och skinkan.

italienska brödpinnar gorgonzola prosciutto

Filoncini är, i motsats till den smala grissinin, en tjockare italiensk brödpinne som därmed inte går av på mitten lika lätt när den ska bekläs med ost och skinka. Räkna med en skiva prosciutto per hel brödpinne. Vill man dela pinnarna på mitten för att få fler och mindre aptitretare är det bäst att göra det på direkten.

 

 

Detta behövs:

italienska brödpinnar; t.ex. filoncini
lufttorkad skinka (vi använde ICA:s Prosciutto San Daniele)
gorgonzola (vi använde Galbanis Intenso)

 

 

Öppna förpackningen med prosciutto och låt den ligga framme i rumstemperatur en stund för att smakerna ska komma till sin rätta.

Bre på ett lager med gorgonzola på undersidan (den plattare sidan) av brödpinnarna. Linda parmaskinkan runt pinnen så att hela täcks. Får den lite dåligt fäste så smyg in lite extra gorgonzola. Lägg gärna brödpinnarna att stå i en fin glaskonservburk vid servering.

 

filoncini prosciutto gorgonzola aptitretare

 

 

Smarrig förplägnad eller vi bör kanske säga ”Buon Appetito!”
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.