saffransfisk saffranssås rödspätta jul saffran månadens middagstips
saffransfisk saffranssås rödspätta jul saffran månadens middagstips

Rödspätta i smakrik saffranssås.

Söndag 29 november 2015

 

”När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent.”

första advent jul 2015 adventsljusstake

 

Första advent idag och mindre juligt väder får man leta efter. Det regnar småspik och är kolsvart. Stormen Gorm är på besök och valsar runt med oss. Vi trotsade den dock och tog oss ut till fots ner till centrum för att gå ett varv på den traditionella skyltsöndagen och höll på att bli nermejade av alla paraplyer. Känns gott att sitta inne nu, ja inte så att vi sitter och tittar ut genom galler men dock med regnet som strilar nerför fönstren.

Nu behövs det lite juliga tilltag här på bloggen för nu är nedräkningen igång på allvar. Och vad kan vara mer juligt än saffran? Helst i en enkel fiskrätt också. Och detta blir således även vårt bidrag till ”Månadens middagstips” hos bloggen ”Min lilla kokvrå” där temat för november är just saffran.

 

rödspätta saffranssås jul advent månadens middagstips saffran

Första gången vi lagade denna saffransfiskgryta använde vi oss av rödspättafiléer som vi rullade ihop men till veckan ska vi prova med lax- och torskbitar. Tänk bara på att ha i fisken i slutskedet och att såsen inte längre bör koka efter det utan sakta sjuda så att fisken tillagas. Däremot kan grytbasen (såsen) göras klar i förväg, det mår smakerna bara bättre av.

Grytan är smakrik och fyllig och har en bra balans mellan syra och krämighet. Saffran och vit fisk gifter sig otroligt bra. Och att bara titta på den gyllengula färgen gör att tankarna vandrar till en solig dag på västkusten.

Till fiskgrytan serverade vi pressad potatis, ett enkelt sätt att förgylla den kanske annars lite tråkiga kokta potatisen.

Ett litet vintips vill vi också skicka med denna saffransfisk. Här passar det ypperligt att dricka ett Verdicchio-vin från Marche-regionen i Italien. Vårt favoritvin i Bolagets sortiment är Moncaro (22424) men det finns några nyheter som vi ännu inte provat. Själva använde vi oss av ett vin från Brocani som vi hade köpt med oss under matresan i våras.

 

 

 

3 portioner.

 

 

 

500-600 g rödspättafiléer eller annan vit fisk
1 liten purjolök
1 liten morot
2 1/2 dl vitt vin (samma som i glaset)
1 1/2 msk fiskfond
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 paket (1/2 g) saffran
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
2 krm torkad timjan
ca. 1 tsk salt
smör och olivolja till stekning

 

 

Till servering:

15 skalade räkor
persilja
kokt, pressad potatis

 

 

 

Ansa och strimla purjolöken. Skala och strimla moroten. Fräs purjolök och morot i matfettsblandningen i några minuter, tillsätt sedan tomatpurén och låt fräsa med en kort stund. Häll i vitt vin, fond, timjan samt saffran och låt koka upp.

Tillsätt crème fraiche och grädde. Pressa i vitlöksklyftan. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt.

Salta rödspättafiléerna på bägge sidor och rulla ihop till rullader. Lägg ner dem i saffranssåsen och låt sjuda ca. 10 minuter beroende på hur stora de är. När fiskköttet är vitt är fisken färdig.

Toppa med räkorna och låt stå på eftervärme ca. 3 minuter. Strö över hackad persilja och servera genast med pressad potatis.

 

saffransfisk saffranssås rödspättafilé månadens middagstips jul

 

saffransfisk saffranssås rödspätta jul saffran månadens middagstips

 

Vi vill inte ta åt oss av äran men det jobbas stenhårt bakom kulisserna nu av vår webmaster för att få bloggen att fungera bra. Vi vet att den segar och strular hejvilt vilket vi också upplever som otroligt nervpåfrestande. Vi får helt enkelt hava tålamod och har vi inte det så är det ett utmärkt tillfälle att öva på att få det.

Vi vet att många nya besökare har hittat till oss och vi vill önska er alla varmt välkomna. Därmed sätter vi punkt för denna gång genom att önska er alla finingar en fortsatt mysig adventskväll och en skön avslutning på denna vecka.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Hahaha, det låter nästan identiskt med vår söndag och skyltningstur… det gick i rekordfart och endast lussekatter fick följa med hem:) Sedan avslutades kvällen med en smarrig fisk- och räksoppa med saffran – häpp!

  Ha en fin vecka,
  kramar på er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi fick endast en liten prydnadssak med oss hem men inte vilken som helst. En tomte som kör bil och som drar sin husvagn efter med julgranen på taket. Den tålde i alla fall att bli blöt. 😉 Mums för den soppan.
   Detsamma till er, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.