currysås-fullkornsris-pulled chicken
currysås-fullkornsris-pulled chicken

Pulled chicken i currysås.

Tisdag 29 oktober 2013

 

Med detta blogginlägg vill vi passa på att lugna alla våra läsare att vi har överlevt stormen Simone. Trots alla varningar och uppmaningar till oss samhällsmedborgare om att vidta största försiktighet och hålla oss inomhus smög sig Simone obemärkt förbi här i Kungälv. Men vi får väl tacka för att vi fick en extra myskväll ihop med en dragen kyckling på tallriken, ett nytt avsnitt av ”Dessertmästarna” på tv:n och ett stycke varm kladdkaka i mugg när även frugans danskväll blev inställd ifall stormen skulle visa sig från sin värsta sida. Hur uppförde sig Simone i era hemknutar?

Mörare kyckling har vi aldrig ätit, nästan så den smälter i munnen. Allt tack vare att kycklingklubborna fått gotta till sig i lergrytan i ugnen under ett par timmar så att köttet faller isär och kan dras i bitar med hjälp av två gafflar. Inspirationen är så klart hämtad från pulled pork. Men här har vi även lagt ner kycklingen i vår multifunktionella currysås och på detta sätt kombinerat två rätter i en maträtt.

Det här är en maträtt som kan förberedas i god tid. Kycklingen kan lätt göras kvällen innan och sedan är det bara att koka ihop currysåsen och koka riset så är middagen klar på momangen.

Vill man ha en lite mer rökig variant på kycklingen och äta den i tortilla- eller pitabröd till fredagsmyset kan man enkelt byta ut kryddningen mot vår superdupergoda BBQ-sås som ni hittar receptet på här. Bara att pensla på och in i ugn.

Inspirationen till denna dragna kyckling kommer från ICA-Kuriren (43/2013) med lite egna modifikationer som följer här nedan.

 

4 portioner.

 

Pulled chicken

1 kg kycklingklubbor
1 tsk salt
svartpeppar
1 gul lök
4-5 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

 

Blötlägg lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter.

Dra bort skinnet av klubborna och krydda kycklingklubborna med salt och peppar. Lägg dem i lergrytan. Skala och skiva löken och lägg den ovanpå kycklingen samt skalade vitlöksklyftor (hela!). Blanda vattten med kycklingfond och häll i lergrytan.

Lägg locket på lergrytan och ställ in i mitten av den kalla (!) ugnen. Sätt ugnen på 175° och låt kycklingen stå där i ca. 2 timmar. Kycklingen kan med fördel stå kvar i ugnen på eftervärme en stund.

Låt kycklingen svalna en stund så att du kan hantera den. Ta upp den ur grytan och dra isär kycklingköttet i bitar med hjälp av två gafflar.

 

 

Currysås

ca. 1 msk smör att steka i
2 tsk curry
1 röd paprika
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
1 msk soja
4 dl crème fraiche

 

Skölj och strimla paprikan. Låt smöret smälta ner i en stor stekpanna och låt curryn fräsa ihop med smöret en stund. Tillsätt paprikan och låt fräsa med en kort stund. Pressa i vitlöken och tillsätt cayennepeppar, tomatpuré och soja. Blanda ner créme fraichen och låt koka ihop en stund.

Vänd ner kycklingköttet och låt allt bli ordentligt varmt. Servera med valfritt ris, vi åt fullkornsris till.

I glaset: San Miguel (öl – ljus lager, liten beska passar perfekt till kryddstark curry), nr. 1585

 

 

Pulled chicken från lergrytan i en god currysås.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Lena

  har inte heller testat pulled kyckling men pork och beef gör vi så och nu.
  har två frysta hela kycklingar i frysen, kanske vore något.

  Och vad fint ni fått på er blogg.
  Jag överväger starkt att byta då allt knasar på min sida nu…igen.
  Kram Lena på make a head food

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Pulled beef har vi inte ännu testat men kan förstå att det också är vansinnigt gott.
   Hoppas du lyckas reda upp röran på din egen blogg, kramizar!

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Ibland blir det så med mat man tycker om, att man äter det väldigt sällan. Men det finns ju så mycket gott att tillaga 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.