marsipantårta-korgkavel-champagneflaska
marsipantårta-korgkavel-champagneflaska

Korgtårta till Bittans 50-års kalas.

Lördag 26 oktober 2013

 

Bittan har fyllt 50 år och det firar hon idag med fest för sina fina vänner. Kalas kräver tårta och tårtmakerskan blev inkallad med en liten ledtråd om att vanilj var en favoritsmak och att grönt var en fin färg. I början låter det hur enkelt som helst men så här efteråt är fria händer nog det värsta man kan få, skrivet med glimten i ögat. Otaliga idéer har bollats hit och dit för att slutligen få guldkornen framvaskade. Och det självklara alternativet kom i samband med förra veckans avsnitt av ”Dessertmästarna” där konditorernas favoritdrink skulle förvandlas till en smarrig dessert. Efter lite detektivarbete kom nämligen tårtmakerskan fram till att Bittan verkade tycka väldigt bra om Hot Shot (kaffe, italienska örtlikören Galliano och vispad grädde) och så fick den flytta in i denna tårta.

Tårtan är 28 cm i diameter och blev som vanligt väldigt hög. Tårtan består av ljus tårtbotten som är lätt fuktad med Galliano. Den är fylld med ett lager vaniljmousse smaksatt med Galliano och ett lager moccamousse med tydlig kaffesmak. Den gudomliga smörkrämen, räddaren i nöden med en alldeles bångstyrig och svajig tårta, (recept finns här) som tårtan spacklades med, smaksattes med vanilj och Galliano. Den bruna marsipanen är färgad med enbart kakaopulver och alla övriga dekorationer är också av marsipan till viss del blandad med CMC. Champagneflaskan är gjord av Rice Krispies treat (receptet nedan kommer från Johannas fina tårtblogg). Allt är således helt ätbart på denna tårta!

 

Rice Krispies treat

(för modellering av större tårtdekorationer som annars lätt blir för tunga)

60 g / 3 msk smör
300 g marshmallows
1 1/2 liter Rice Krispies

 

Smält smöret i en kastrull på låg värme, gärna en ganska stor kastrull så det finns plats att röra om. Häll i marshmallows och låt dem sakta smälta ner under konstant omrörning så att det inte bränns vid i botten. När allt är smält, ta bort kastrullen från värmen och rör ner Rice Krispies och blanda väl.

Forma massan medan den ännu är varm. Det är klibbigt men går mycket lättare om man fuktar händerna med kallt vatten och trycker massan till önskad form. Denna mängd räckte till den här flaskan som fick stå och torka ett bra tag innan jag formade till den ytterligare med hjälp av en vass kniv för att få ytan jämnare och fin. I de värsta håligheterna tryckte jag i lite marsipan och sedan fick flaskan två lager marsipan på sig och målades i de rätta färgerna.

 

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Tårtan är utformad som en korg och i den har Bittan packat ner det hon behöver för att fira födelsedag i sin älskade husvagn. En fin duk, champagne av god kvalitet, rosor och ett pärlarmband är allt som behövs! Eller vem vet vad som gömmer sig under duken?

Champagnen är av märket B-M (Britt-Marie) och denna årgång från 1963 har fått namnet 50.

Rosorna är gjorda av marsipan färgad i tre olika nyanser av lila och sedan har de fått lite skimmer över sig.

Pärlarmbandet är av finaste kvalitet och skimrar luxuöst.

Som alltid på en födelsedagstårta från detta kök, ett litet ”grattis”.

Alla färger på tårtan återspeglar också Hot shot: brunt för kaffet, krämvitt för grädden, lila för flaskkorken på Gallianoflaskan och det guldiga för likörfärgen. Och Bittan gillar ju den gröna färgen.!

Tack Bittan för att jag fick göra din tårta!

 

En kram säger mer än tusen ord, i alla fall när det handlar om tårtor. Bittan blev väldigt glad för sin tårta och svägerskan som följde med henne sa att hon aldrig sett en liknande tårta tidigare. Det var ett fint omdöme som värmer en nervös tårtmakerskas hjärta efter ett (förhoppningsvis) vunnet tårtslagsmål!

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Vilken tårta! Jag blir helt förstummad precis som jag blev av älgtårtan. Vilka ljuvliga färger! Jag begriper inte hur man kan få en tårta så fin. Men som med älgtårtan skulle det vara väldigt svårt att börja skära i den, tycker jag.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack för din söta kommentar. Tårtmakerskan tycker om att utmana sig själv när det gäller sina tårtskapelser och ibland är hon lika överraskad över slutresultatet. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.