Äppelmuffins de luxe
Äppelmuffins de luxe

Äppelmuffins de luxe.

Ni som hänger med oss på Facebook vet att det bakades smarriga muffins här i gourmetköket i tisdags när frun var ledig och glad. Så vad passar väl bättre än dagen innan helgen vankas slänga ut receptet åt er här i bloggosfären.

Denna äppelmuffins är av märket ”de luxe”, en muffins som har det lilla extra som gör den så vansinnigt god. Denna läckerhet är utan tvekan en av våra favoritmuffinsar för den har verkligen allt och lite till. En vanlig muffins som gömmer äppelklyftor som är smörstekta med kanel och socker samt en krispig topping med havregryn. Låter det gott, eller? Lite som att äta både muffins och paj i en och samma tugga, varför nöja sig med den ena när man kan få båda. Till denna muffins är det dessutom himlagott att servera vispad grädde smaksatt med vaniljpulver.

Vi nöjde oss med att baka halva satsen eftersom vi faktiskt äger en halv muffinsplåt. Att baka lite men ofta gör frun så omåttligt glad! Detta blir även vårt bidrag till Månadens sötsak där temat för mars är muffins.

Receptet är från ett gammalt tidningsurklipp från Hemmets Journal 37/2009.

 

12 stycken.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Äppelklyftorna:

2 äpplen
1 msk smör
1 1/2 msk socker
1 tsk kanel

 

Muffinssmet:

100 g smör
2 rumsvarma ägg
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver / 1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

 

Havretopping:

75 g kallt smör
2 dl havregryn (vi använder fiberhavregryn och det blir så gott så!)
1 dl vetemjöl
1 dl socker

 

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor med skalet kvar. Stek i smör med socker och kanel. Låt svalna.

IMG_0797 - Kopia

 

Blanda bakpulvret med vetemjölet. Smält smöret och blanda det med mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och poröst. Tillsätt smörmjölken och mjölblandningen växelvis och rör (inte vispa mer!) försiktigt ihop till en jämn smet.

Fördela smeten i muffinsplåten (vi använder alltid muffinsformar i muffinsplåten). Lägg på äppelklyftorna.

IMG_0801 - Kopia

IMG_0803 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Nyp ihop alla ingredienser till havretoppingen. Fördela över muffinsen och grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter. Med fördel kan man ha ett skyddande bakplåtspapper under muffinsplåten ifall de pöser över. Låt kallna på galler.

Dags att ta sig ett smakprov och då passar det ypperligt med en klick vaniljgrädde till.

 

Äppelmuffins med havretopping

Äppelmuffins de luxe. 

 

Äppelmuffins

Någon som vet med sig att de ska baka till helgen?

 

Vi har sett solen idag men de nordliga vindarna är isande kalla. Men ingen snöflinga så långt ögat nådde. Är inte torsdagen veckans bästa dag så säg. Kvällen innan fredag, helgstart och lediga dagar…

 

 

Smarrig muffinsstund!
~Neta & Peppe~
    1. livsnjutarna

      Jättesmarriga kan vi lova att dessa äppelmuffins de luxe är.
      Va trevligt med kalashelg, hoppas på bilder senare. Det samma till dig! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.