IMG_4278-Kopia.jpg
IMG_4278-Kopia.jpg

En somrig och ljusrosa tårta till Bea.

Vår vän och arbetskompis Bea fyllde år i början av denna månad och firade ännu sin födelsedag igår med familj och övrig släkt. Hon har länge väntat på att få en tårta gjord av tårtmakerskan i hushållet. Förra sommarens beställning blev som aldrig av… vad det nu berodde på… dålig planering… eller semestertider när hela landet står still kanske?!?

Hur som helst gick det mycket bättre denna gång och Bea hade vissa önskemål; tårtan skulle vara ljusrosa som är hennes favoritfärg och vara dekorerad med prästkragar. Den skulle kännas somrig och vara frisk och fräsch i smaken, inte jättesöt! Ha mycket smak av vanilj och så lite gräddsmak som möjligt, sedan fick tårtmakerskan göra som hon ville…

Somrig födelsedagstårta

 

Så nu förstår ni varför vi inte hunnit med att blogga under den gångna veckan. Frun har varit djupt koncentrerad med att förbereda för tårtan och därför har gubben skött all markservice, vilket oslagbart team vi är!

Marsipantårta med fjäril och prästkrage

Tårtan som är 18 cm i diameter bestod av ljus tårtbotten som är fuktad med jordgubbsmjölk (saft från kokta jordgubbar utblandad med mjölk). Den är fylld med hemmagjord jordgubbsmousse samt vaniljbavaroise och färska, hackade jordgubbar. Tårtan är spacklad med ”gudarnas smörkräm” (recept nedan) smaksatt med vaniljpulver och jordgubbssaft (osötad, från kokade jordgubbar) och slutligen täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda av marsipan samt marsipan utblandad med en femtedel flowerpaste.

 

Ljusrosa marsipantårta

Det här är nog hittills min finaste tårta där fjärilarna fick flyga på en egen väg…

 

Somrig marsipantårta

 

Dekorkant marsipan

En mönsterkavel användes till dekorkanten och den nya bokstavspressen kom direkt till användning.

 

Prästkrage i marsipanMarsipanprästkrage

 

 

 

 

 

 

 

 

Som alltid när man gör tårtor till andra är man nervös för hur den ska tas emot, om den lever upp till förväntningarna. Men Beas blick när hon såg tårtan sa allt och hon tyckte den var jättefin och att den gav hennes kalas det lilla extra! Alla kalasgäster tyckte den var jättegod och en hade sagt att detta var den godaste tårtan hon ätit. Tårtmakerskan blev tydligen väldigt populär på kalaset och Beas kusiner undrade varför Neta inte jobbar som konditor? Detta tolkar vi som ett mycket bra betyg och tackar för de fina orden, de värmer. Och detta har resulterat i en ny tårtbeställning dessutom!

 

 

”Gudarnas smörkräm”

räcker till att spackla en tårta med diameter 20-24 cm

 

Gudarnas smörkräm

Hittills när det fixats tårta i detta hushåll och spacklingen med smörkräm har ägt rum har det muttrats en hel del, svordomar har ekat mellan väggarna och ett och annat raseriutbrott har förekommit. Fråga herremannen i hushållet och han kan intyga att denna smörkräm måste vara sänd från ovan för från frun hördes intet! Då vet ni hur bra denna smörkräm är att spackla tårtor med!

Det bästa är att man kan hålla tillbaka sötman på den och den är len, mjuk, krämig men ändå stabil och fantastiskt god! Den smakar inte alls smör. Receptet har vi hittat hos Carola och hennes underbara tårtblogg. Vi kommer helt klart att hålla oss till denna smörkräm framöver!Den tar tid på sig att göras men vi kan intyga att det är värt besväret, aldrig har en tårta varit så fint och jämnt spacklad hos oss tidigare! Kom ihåg bara att vispa allt på låg växel!

Spacklad tårta

Smörkrämen kan göras dagen innan och förvaras i kylskåp. Ta bara fram den i god tid så att den hinner mjukna och vispa snabbt upp den lite innan användning. Blir det över kan det alltid frysas in och sparas till en annan tårta eller spritsa några cupcakes när du ändå är i farten…

 

250 g osaltat smör, rumsvarmt (Valios rekommenderas)
1/2 – 3 dl florsocker, beroende på hur söt man vill ha den, vi tog i 1/2 dl
1/2 burk (a´213 g) marshmallowfluff på burk
2-3 msk ovispad grädde eller annan vätska om man vill sätta smak på krämen, vi tog i 3 msk osötad saft från kokta jordgubbar
vaniljpulver/vaniljsocker efter behag, vi tog i 1 1/2 tsk vaniljpulver för att hålla tillbaka sötman

 

Vispa smöret 15-20 minuter med elvisp eller i hushållsmaskin.

Sikta ner florsockret och vispa ytterligare 5 minuter.

Häll i marshmallowfluffet och vispa 5 minuter.

Lägg sedan i den ovispade grädden/eller annan smaksättning och vispa 5 minuter.

Lägg i vaniljpulvret och vispa till allt blandats.

 

Beas sommartårta

Tack Bea för att jag fick göra din tårta! 

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Vi provsmakade ju fyllningarna var för sig och visst var de goda. Tack för de snälla orden, kram!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.