Auberginebruschetta
Auberginebruschetta

Som en bruschetta men på aubergine och de soliga dagar som gått.

Den här auberginebruschettan (som vi döpte den till) åt vi istället för potatis/pasta/ris till en helt vanlig köttfärsbiff. Äran kan vi inte ta åt oss av utan den får faster Ninna återigen spegla sig i men vi tackar ödmjukast för tipset. Men vi kan helt klart konstatera att det var väldigt gott och nyttigt. Väldigt mycket Medelhavskänsla. Nästintill vegetariskt också för de vegetarianer som äter mejeriprodukter.

Man väljer själv om man vill gratinera i ugn innan servering vilket vi gjorde och det kändes som att smakerna framhävdes så mycket mer då och fetaosten blev krämigare. Då kan man förbereda allt och bara göra i ordning bruschettorna precis innan all övrig mat är klar. Sånt gillar vi!

Vi tror inte alls att denna aubergine-uppenbarelse skulle bli sämre av att tillagas på grillen heller, tvärtom! Och vill man serverar man den som en liten förrätt, det fungerar alldeles utmärkt!

 

Ugnstemperatur: 200°

Till 4-6 portioner behövs:

 

2 medelstora auberginer
(fling)salt
olivolja
5 medelstora tomater
200-300 g fetaost
svartpeppar

 

Tvätta auberginerna och skär dem i ca. 1 cm tjocka skivor på längden. Salta lätt och stek dem gyllenbruna och mjuka i olivolja i en varm stekpanna. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Strö lite flingsalt över ännu.

Mosa fetaosten och fördela jämnt på aubergineskivorna.

Halvera tomaterna och riv dem på rivjärn, det grövsta ”rivet”. Låt rinna av den värsta vätskan. Smaksätt med lite nymalen svartpeppar och rör om. Fördela ovanpå fetaosten. Avsluta med att ringla lite god olivolja över och skjuts in i ugnen för att gratinera i ca. 10 minuter.

 

 

 

 

Neta filosoferar:

Vi har visst inte varit så synlig här på några dagar men nu tänkte jag faktiskt synliggöra för er lite av vad vi pysslat med. Som en liten rundvandring i vår vardag. Följ med!

I torsdags tog vi oss en picknickpromenad. Målet var bestämt, bästa utsiktsplatsen bakom Bohus fästning. Vi vet att det under sommarmånaderna går runt en hel fårskock i det inhägnade området, men vad vi inte trodde var att de skulle vara så folkkära. Vi hade bänkat oss på filten och börjat plocka fram fikat när vi plötsligt fick objudna gäster som gjorde intrång på vår filt och stack ner huvudet i vår fikakasse! Undrar om de kände doften av det nybakade sötpotatisbrödet? (Recept kommer i ett senare inlägg.) Och de ville inte alls backa undan utan med sitt enkla ”bäää” lockade de bara till sig ännu fler kompisar. Vad göra? Jo, packa ner allt i väskan igen och förflytta oss till en säker plats utanför den stora fårhagen. När vi fikat klart gick vi samma väg tillbaka och jovisst, fåren såg genast att det var vi och förföljde oss genom hela området. Vi kände oss som fåraherdar med elva får i fin formation bakom oss, ett storartat möte med Kungälvs främsta fårskallar kan vi väl säga att det var! 😉

 

 

 

 

 

 

Vi vill också passa på att slå ett slag för Älvmagasinet, ett nyöppnat och väldans trevligt vincafé här i Kungälv som ska bli del av ett nytt maritimt centrum. Med fantastiskt läge alldeles intill Nordre Älv och med utsikt över Bohus fästning. Tanken är att man skall kunna slinka in på ett glas vin och/eller ett lättare tilltugg eller en helt vanlig fika. De kör en provperiod nu fram till oktober (med bra öppethållningstider) för att sen fortsätta renoverandet för att till våren igen kunna öppna upp ”på riktigt”. Jag/vi säger bara YES!!! Precis vad lilla kexstaden behöver för att få fart på sitt obefintliga utbud av uteställen och med endast 15 minuters promenadväg för oss. Ett mycket bra initiativ! Så i fredagskväll var vi där för att förfriska oss med lite vin/cider i goda vänners sällskap och i lördags gick vi dit igen för att äta en lättare lunch i det fina sensommarvädret. Jakten på den perfekta räkmackan är evig, eller vad säger ni?!

 

 

 

 

 

 

 

 

I helgen blev vi också 10 kg blåbär och 1 kg hjortron rikare. Det tackar vi den fantastiska bärbilen för som förser oss med svenska, rensade bär att frysa in och njuta av en lång tid framöver. Snart är det lingonens tur! Så här får man fuska om man helt enkelt inte har tillräckligt många lediga dagar tillsammans för att hinna gå i bärskogen. Eller vad tycker ni?

 

 

 

 

 

 

Och eftersom Kiviks Musteri försett oss med goda drycker i sommar fick jag idén att göra isglass av dem. Isglass med smak av smultron, det fick bli kvällens efterrätt, härligt svalkande efter en riktigt varm och skön söndag  om man bortser från kylan på jobbet.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Då är det bara att testa vår auberginebruschetta snart! 🙂
   Mmm, bär är så gott och vi äter varje morgon i frukostyoghurten så det går åt en hel del på ett år… det är vår medicin för vi är sällan sjuka! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.