OS-paj
OS-paj

Olympiska spelen smakar köttfärspaj.

Det är OS-tider och det talas om medaljer och krossade drömmar i en salig blandning. Intresset hos oss är minimalt så denna köttfärspaj med OS-ringar av paprika är nog så nära de olympiska spelen vi kommer. Receptet hittade vi här (på finska). Kanske dags att samla ihop ett OS-intresserat kompisgäng och då måste ju detta vara den självklara pajen!? En god och kall engelsk öl till för att spinna vidare på temat…

Pajen är väldigt mättande och god. Helt klart värd en guldmedalj! 😉 En trevlig variation till den helt vanliga köttfärspajen. I originalreceptet skulle det vara djupfryst pajdeg av eget märke men vi använde oss istället av solroskärnspajdegen som vi fortfarande är helt lyriska över. Som vi tillagade allra första gången här.  Av praktiska skäl skriver vi även ner receptet här.

 

Till en pajform på ca. 25 cm i diameter.
Ugnstemperatur: 225° till pajskalets förgräddning och sedan 200° till att grädda pajen i.

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
100 g smör
2 msk kallt vatten
Mixa mjöl och solroskärnor i en matberedare med kniven monterad. Lägg ner smörtärningar och vatten och kör tills degen går ihop sig. Tryck ut den i en smord pajform och låt den stå kallt ca. 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.

 

Fyllning:

400 g nötfärs
1 paprika
1 gul lök
2 tsk timjan
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 burk (340 g) majs
75 g smulad ädelost
2 ägg
1 burk (200 g) gräddfil
75 g riven ost med mycket smak

 

Dekoration:

5 paprikaringar i olika färger

 

Tärna paprikan. Finhacka löken. Bryn köttfärsen i sitt eget fett och tillsätt paprikan och löken och låt fräsa. Smaksätt med timjan, salt och svartpeppar. Lyft pannan från plattan och låt det svalna av lite. Tillsätt den avrunna majsen och ädelosten. Tillsätt också uppvispat ägg samt gräddfil.

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Lägg paprikaringarna över pajen likt de olympiska ringarna.

Grädda pajen på ugnens lägsta fals 20-30 minuter. Håll ett vakande öga över pajen så den inte blir för mörk, täck den i så fall med folie/bakplåtspapper.

 

Låt pajen svalna något och servera den med en god sallad till.

 

Smarriga OS-stunder!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Tack Amy, det är alltid så mycket roligare att äta lite mer dekorerad mat men man gör det alltför sällan.

   Svara

    1. livsnjutarna

     Absolut inget OS-tittande för oss, eller nu ljuger vi visst, i bakgrunden hade vi på tv:n med semifinalen i handboll i fredags för att en vän till oss ville se den innan vi gick ut på lite after work men inget vi själva följde med i 😉

     Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.