Sötpotatisbröd
Sötpotatisbröd

Blomformigt sötpotatisbröd.

Här kommer det utlovade receptet på vårt picknickbröd som vi hade med oss ut i fårhagen för ett tag sedan. Ett bröd bakat på sötpotatispuré. Sötpotatis som vi fallit pladask för och som gjorde det här brödet till något av det saftigaste och mjukaste bröd vi någonsin ätit. Det nygräddade brödet gav oss även doftförnimmelser av saffran.

Sötpotatis är mer känd i Finland som batat om vi förstått det rätt. Åtminstone när vi under semestern i hemlandet var på jakt efter denna knöl stod det batat på de små skyltarna i grönsaksdisken. Visste ni att en sötpotatis kan väga upp till 5 kg!?! Den är kanske ingen värdig ersättare till vår vanliga potatis, de är inte ens släkt med varandra, för sötpotatisen har en sockerhalt på 5% jämfört med en vanlig tråkpotatis på 0,5%. Sötpotatisen odlas i tropikerna och det finns två sorter av den. Det är den saftiga sorten som är gulorange till färgen  och som får en fuktig konsistens efter kokning som vi hittar i våra affärer. (Källa: www.ewerman.se)

Nu finns det ingen färdig sötpotatispuré för oss att köpa här (men i Finland har Pirkka det i sitt sortiment) så vi  kokade vår egen. Inte svårt alls vill vi lova; bara skala och tärna sötpotatisen och koka den i lättsaltat vatten. Låt ånga av en stund och mosa sedan med lite salt, klappat och klart!

Vi känner oss lite kluvna att dela med oss av detta recept som vi hittat här för det var en väldigt kladdig historia. Men samtidigt var brödet så himla gott så vi kan inte låta bli och vi vill ha det i vår egen receptbank. Den angivna mjölmängden ställer vi oss väldigt skeptiska till, den måste vara felaktig med tanke på hur mycket vetemjöl som tillsattes vid utbakningen för att göra degen ens lite hanterbar. Visst kan det ha påverkat degen när vi inte hade den ’rätta’ mjölsorten utan gjorde en egen blandning, vad vet vi?!? Det här var även första gången vi någonsin använde torrjäst, kanske spelade det in också?

Testa att baka om ni vill, vågar och kan… men när man låter detta bröd tysta munnen glömmer man humöret som tröt vid utbakningen! 😉

 

Av dessa mängder får man 2 blomformiga bröd eller 14 frallor. Ugnstemperatur: 200°

 

400 g sötpotatispuré
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 påse (11 g) torrjäst
6 1/2 – 7 dl mjölblandning för frallor (Pirkka semlemjöl av 3 sädesslag); här använde jag 2 dl fint rågmjöl, 1 dl kruskakli och resten vetemjöl
1/2 dl olivolja

 

Pensling:
1 uppvispat ägg

 

Garnering:
pumpa-, vallmo-, sesam- eller solrosfrön

 

Värm sötpotatispuré och vatten till 42°C i en kastrull. Salta. Lägg över i en degbunke. Blanda torrjästen med lite mjöl och rör ner i purén. Knåda in resten av mjölet i omgångar. Tillsätt oljan mot slutet av knådningen. Degen får bli lös. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca. 40 minuter, övertäckt med bakduk på varm och dragfri plats.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luftbubblorna. Baka ut till 14 runda bullar. Placera ”bullarna” intill varandra så att det bildas två blommor.

 

 

 

 

 

 

Låt bröden jäsa väl, ca. 30 minuter. Pensla med ägg och strö över frön, gärna olika frön så ser bröden extra spännande ut.

Grädda på nedersta falsen i ugnen ca. 20 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Apropå ugnar och sånt. Vi gick en sväng på det blågula möbelvaruhuset ikväll och kollade in deras vitvaror. Hur ska allt gott vi lagar och bakar få plats i en, enligt oss, pytteliten inbyggnadsugn på drygt 50 liter i volym??? Det är en ekvation som tål att tänkas på…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.