Grillade grönsaker i vitlöksvinägrett
Grillade grönsaker i vitlöksvinägrett

Grillade grönsaker i vitlöksvinägrett med helgrillad fläskfilé.

Grillad aubergine, squash, paprika och rödlök samsas här i en lagom syrlig dressing där pricken över i:et är vitlöken. Nästa gång kommer vi även att ha i färska grillade champinjoner för det skulle passa in och är så gott. Receptet hittade vi här där man även kan finna mycket annan god inspiration kring medelhavsmat. Till detta serverade vi helgrillad fläskfilé.

Vi märker nu att vi börjar komma in i vårt rätta grillstim. Vid grillsäsongens början känns det mest lite bökigt och besvärligt med grillkol hit och tändkuber dit men för varje gång känns det mer roligt och vant. Det enda vi saknar är att kunna gå ut på en egen altan där grillen står stadigt. Istället får vår grill flyttas ut och in från balkongen och själva ränner vi ut och in i trapphuset för att ta oss till grillen, men det går gå ändå… Tur att vi bor på markplan!

Fredagsmiddagen blev en succé och med det underbara sommarvädret var kvällen som gjord för grillning och utevistelse. Grillat är godast!

 

Vitlöksvinägrett:

1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
salt
svartpeppar

 

Ett tips är att börja med att göra vitlöksvinägretten så hinner den stå och dra sig under tiden du grillar.

Blanda vitlöken med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

 

Grönsakerna:

1 aubergine
salt
1 squash
2 röda paprikor
1 rödlök
olivolja

persilja, färsk eller fryst går lika bra (att blanda i när allt är grillat)

 

Skiva auberginen i ca. ½ cm tjocka skivor. Lägg på en skärbräda och strö över lite salt och låt stå ca. 30 minuter. Skiva/skär resten av grönsakerna i stora bitar. Torka av aubergineskivorna. Lägg alla grönsaker i en stor plastpåse och häll i olivolja och skaka om.

 

 

Grilla alla grönsaker så att de blir mjuka och får fin färg. Vi grillade i omgångar; först aubergine och squash, sedan lök och paprika. Lägg över de grillade grönsakerna i en skål.

 

 

 

 

 

 

 

Häll vinägretten över grönsakerna tillsammans med persiljan. Blanda och servera.

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med dessa vinägrettgrönsaker serverade vi som tidigare nämnts helgrillad fläskfilé. Måste ge en eloge till fläskfilén (såsom allt annat kött) som vi köper från City Gross, den blir alltid lika saftig och mör oavsett om den är helt tillagad eller har en liten rosa kärna.

 

 

 

 

 

 

Fläskfilén, efter putsning, penslar du med olivolja runt om och sen saltar och pepprar du. Grilla runt om, vänd flera gånger så att den inte bränns. Vågar oss inte på att säga någon exakt grilltid (beror ju lite på hur stor den är) men räkna med 20-30 minuter för en fläskfilé på ca. 500 g. Vi penslade den mot slutet med det som blev över av lingonglazen. Annars finns en favoritmarinad med sweetchili som passar utmärkt till fläskkött.

 

Viktigt när man grillar kött:
Kött som ska grillas ska tas fram i rumstemperatur en bra stund innan. Tryck  inte kraftigt på köttet under grillning så att köttsaften rinner ut och köttet riskerar bli torrt. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila en stund innan man skär upp det för servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ut och njut av grillat!
~Neta & Peppe~

 


Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.