ceviche förrätt torsk mango salladslök chili koriander lime citron lättlagat
ceviche förrätt torsk mango salladslök chili koriander lime citron lättlagat

Ceviche på torsk – en syrlig och fräsch förrätt.

Onsdag 18 maj 2016

 

Ceviche är ursprungligen en fiskrätt från Peru som görs på färsk fisk som kan varieras (efter utbud eller tycke och smak) och som marineras i en citrussyrlig lag och kryddas med koriander. Det är en fiskrätt som känns väldigt lätt och som med fördel bjuds på till förrätt och givetvis serveras den kylskåpskall.

Vi har länge gått och varit nyfikna på ceviche, mängder av recept har passerat våra granskande ögon och matiga helger har flugit förbi utan att vi kommit till skott. Men så hände det en helg för ett tag sedan, det var nog till och med Valborgsmässoafton, när vi gjorde slag i saken.

Denna ceviche gjord på färsk torskfilé är alltså vårt eget hopkok. Vi frös inte in fisken innan användning och vi blev inte dåliga i magen. Undrar om vi har lika tur nästa gång? Men där kan man göra lite som man själv känner för och beroende på hur färsk torsk man får tag i. Annars kan 2-3 dagar i frysen vara ett riktmärke för att eliminera eventuella parasiter men då behöver man ligga steget före i sin matplanering.

 

ceviche torsk mango röd chili koriander citron lime

Syrlig blev denna ceviche minsann men så ska också den råa fisken tillagas i syran från citron och lime, det vill säga proteinet i fisken påverkas/denatureras av syran på samma sätt som när man kokar eller steker den och fisken blir vit och fast. Se där fick vi lära oss ett nytt ord vi också! (Källa: Sjömatsfrämjandet)

Vi kryddar vår ceviche med mild röd chili och koriander samt har i salladslök. Strax innan servering saltar vi och blandar med mango där den tydliga sötman från den gula frukten ger en bra motvikt mot det syrliga och chilins hetta.

Summa summarum; lättlagat och detta var en väldigt uppiggande och fräsch förrätt som kändes spännande att få smaka. Mycket god på sitt eget speciella sätt och passar bra på en meny där huvudrätten är tyngre och köttig.

På rekommendation från affären med den gröna skylten drack vi veteöl till denna ceviche. Det blev en favorit i ölglasen; ”Wisby Weisse” från Gotlands Bryggeri (nr. 1459).

 

 

2 portioner.

 

 

200 g torskfilé, skinnfri
saft från 3 lime + skalet från 1 lime
saft från 1 citron + skalet från 1/2 citron
1/2 liten kruka färsk koriander
1 liten röd chili
2 salladslökar

100 g tärnad mango (djupfryst, tinad går bra)
salt, svartpeppar

 

 

 

Skär fisken i 1×1 cm tärningar och lägg över dem i en skål.

Halvera chilin och ta bort kärnor och innerväggar, finhacka. Ansa och skiva salladslökarna. Hacka koriandern. Riv skal från 1 lime och 1/2 citron och blanda allt med fisken.

Pressa saften från 3 lime och 1 citron och häll på fisken. Citrussaften ska precis täcka allt i skålen. Blanda ordentligt. Täck med lock och låt stå och marinera i kylskåp ca. 1 timme.

Smaka av cevichen med salt och blanda i mangotärningarna. Lägg genast upp i serveringsskålar genom att använda en hålslev så att den mesta marinaden rinner av. Garnera med lite nymalen svartpeppar och färska korianderblad.

 

ceviche torsk mango koriander chili förrätt lime citron salladslök lättlagat

Marmorskärbrädan som glasen står på har vi fått låna av Presentproffsen.

ceviche förrätt torsk mango salladslök chili koriander lime citron lättlagat

Att vakna upp alldeles snurrig och yr i knoppen imorse skulle kunna få vem som helst att tro att vi firade ”syttende mai” riktigt ordentligt igår. Men så är icke fallet! Det hjälpte visst inte att sova gott och länge för frugans del så idag spenderar hon timmarna sängliggandes. Snurrandet har upphört men kroppen känns helt orkeslös och huvudet känns som när man fått sig en omgång med stekpannan. Inte för att vi egentligen vet hur det känns, sådana våldsamheter sysslar inte vi med men nu har frun bestämt att hon tar time-out för resten av arbetsveckan, som ändå skulle vara slut imorgon. Hälsan går först, resten får komma i andra hand! Nog med rapport från sjukstugan, här sätter vi punkt.

Önskar alla er finingar en underbar fortsättning på denna lillördag!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.