Högrev i lingonglaze och glödbakad sötpotatis med fetaoströra
Högrev i lingonglaze och glödbakad sötpotatis med fetaoströra

Högrev med lingonglaze – grillat i grevens tid.

Nu har vi legat lågt här på bloggen för vem vill sitta framför en dator när det är sommar och sol ute?!? Solen skiner från en molnfri himmel och temperaturen har letat sig upp mot +27 de senaste dagarna. Plötsligt är sommaren här med buller och bång! Och då ska man ju grilla, vad vore sommaren utan mat på grillen?! Och vi har grillat, tror det blev fyra middagar på raken med grillat så nu vet ni lite vad som kommer att dyka upp här på bloggen inom en snar framtid.

Det senaste exemplaret av Buffé (5/2012) har verkligen mycket läckerheter som tilltalar oss. I måndags grillade vi kokt högrev som vi penslade med lingonglaze och till det serverade vi glödbakad sötpotatis med fetaoströra. Alla recept från tidigare nämnda tidning. Men vi var verkligen ute i grevens tid med vår grillning, precis när vi hade burit in och dukat fram allt på balkongen kom de första regndropparna och en lättare åskskur kom över oss. Men med vår inglasade balkong gick det ingen nöd på oss, vi åt gott och njöt länge och det kunde vi ju göra eftersom vi hade en ledig dag framför oss, igår alltså. Då tog vi bilen på en utflykt till Kungsbacka och västsveriges största outlet/shoppingcenter FreeportMuminmugg nr. ?? följde med oss hem. En ny brödrost är nu också införskaffad. En lyckad dag med andra ord!

Högrev som kokat länge i buljong blir helt otroligt mör. Den föll isär på tallriken bara man tittade på den, nästan i alla fall! Och kombinationen sötpotatis-fetaoströra var verkligen en 10-poängare. Gudomliga smakupplevelser utlovas med detta recept!

 

För 4 portioner:

1 kg hel bit av högrev
1 gul lök
5 lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
salt

Lägg köttbiten i en rymlig kastrull och täck med vatten. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Låt koka upp och skumma av.

Skala och skär löken i stora bitar. Lägg lök, lagerblad och kryddpeppar i kastrullen. Låt köttet sjuda under lock  1 1/2 – 2 timme tills det känns mört. Låt svalna i lagen.

Lyft upp köttet. Lägg det i en täckt bunke 6-8 timmar i kylen (över natten går också bra), gärna med en tyngd på.

 

 

Lingonglaze:

1 dl frysta lingon (tinade)
1 dl rå-/rörsocker
1/2 dl sherry- eller rödvinsvinäger
1/2 dl rött vin
1/2 tsk sambal oelek
1 stjärnanis
1 liten kanelstång

 

Smält sockret i en kastrull, vicka på den då och då men rör inte om. Tillsätt lingon, vinäger och vin. Låt koka upp.

Rör ner sambal oelek, stjärnanis och kanelstång. Låt småkoka ca. 10 minuter. Sila glazen och låt kallna.

 

 

 

 

 

 

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Grilla dem ca. 2 minuter på varje sida. Pensla med lingonglazen mot slutet.

 

 

 

 

 

 

 

Glödbakad sötpotatis med fetaoströra:

Mosa 150 g fetaost med 2 dl matyoghurt. Rör ner finrivet skal av 1 citron och 1 tsk honung. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar.

 

 

 

 

 

 

 

Picka 4 stora sötpotatisar. Slå in varje i två lager aluminiumfolie. Tillaga dem direkt på glöden ca. 30 minuter, tills de är mjuka rakt igenom. Vänd dem efter halva tiden.

(Vi lät potatisarna ligga kvar lite på sidan om glödbädden under grillgallret så att de inte skulle kallna medan vi grillade köttet.)

 

Skär ett kryss i varje potatis på ovansidan och tryck ihop med tumme och pekfinger i botten så att de öppnar sig. Servera med fetaoströran.

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt maten tysta munnen!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.