IMG_0252.jpg
IMG_0252.jpg

Grillsäsongen är här!

Månadens sista dag vill vi bjuda på gårdagskvällens grillmiddag. Grillsäsongen är äntligen här, premiären är gjord! Mmmm, så gott grillat kan vara! Och det ska vara kolgrillat! En förbipasserande man tyckte nog att det kanske var lite kallt att grilla men vi svarade:
– Med Norrlandsmått mätt går det hur bra som helst! 😉

För ett antal år sen under någon av de kallaste dagarna i februari var vi hos goda vänner i Robertsfors (ca 5 mil norr om Umeå) och grillade när termometern visade -25°. Men det gick det med! 😉 Påbyltade med skoteroveraller och en öl i handen som frös till öl-slush innan den hann drickas upp. Vilka underbara minnen vi har! Så det var helt lagom igår kväll med +5°…

Vår grillmiddag bestod av sweet chili-marinerade fläskfiléspett, grillade färska fikon fyllda med ädelost lindade med bacon samt grekisk sallad. Allt detta finner du recept på i detta inlägg.

Tänk på att du ska ha tålamod när du kolgrillar. Vi använder heller ingen tändvätska utan tändkuber. Glödbädden ska vara grå och het, inga lågor synas till. Det tar sin lilla tid men är du bara ute i god tid så går det bra. Vi bygger alltid en pyramid av briketter innan vi tänder grillen för då brinner de bättre. Sen är de bara att breda ut innan gallret kommer över.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinad till fläskfilé

(räcker till marinering av 500-600 g kött)

 

1 dl olivolja
2 msk sweet chili-sås
2 msk soja
saften av en liten lime
1-2 klyfta pressad vitlök

Rör ihop alla ingredienser och låt marinaden dra en stund innan den används. Marinera köttet minst 2 timmar.Trä upp på spett och grilla på fin kolbädd ca. 4 1/2 minut per sida.

Denna marinad är något av en favorit i detta hushåll!

 

Fyllda färska fikon

(räkna med 2 till varje person)

 

färska fikon
ädelost med mycket smak
en skiva bacon till varje fikon
flytande honung

 

 

 

 

 

 

Skär ett snitt i varje fikon. Lägg ner en lagom stor bit ädelost. Linda en baconskiva runt och fäst med en tandpetare. Placera alla fikon i ett knyte av aluminiumfolie och stäng till ordentligt. Placera på grillgallret och efter ett tag kommer du att höra hur det fräser. Tillagningstid är ca. 20 minuter. Ringla flytande honung över vid servering.

 

Grekisk sallad

Denna grekiska sallad är inspirerad av den sallad vi åt på plats när vi besökte Kreta sommaren 2008. Där såg vi aldrig skymten av isbergssallad och fetaosten hade de alltid i hel bit toppad med persilja, oregano, svartpeppar och olivolja.

Nu kan man äntligen njuta av gurka igen sedan den svenska gurkan är ute på marknaden. Hurra!

tomater
gurka
rödlök
grön paprika
kalamataoliver
fetaost

 

Topping:

grekisk olivolja
oregano
nymalen svartpeppar
hackad persilja

Skölj/ansa alla grönsaker och tärna/strimla. Vi lägger alltid grönsakerna i lager utan att röra om, salladen känns fräschare på det sättet. Avsluta med fetaosten och toppingen.

 

Till maten drack vi ett importerat österrikiskt rött vin vid namn ”Blaufränkisch” från weinkellerei Shcloss Fels. Ett prisvärt med mycket smak.

Idag har vi ett stort påskprojekt på gång i köket. Vi gör för första gången någonsin den finländska påskefterrätten memma. Otroligt spännande att se vad slutresultatet blir…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Anna, tur att det finns fler än vi som bara ser fördelar med kolgrillat, och som kan låta god mat ta tid att tillaga. Resan till färdig mat är ju halva nöjet! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.