pepparnötter pärlsocker småkakor jul kardemumma
pepparnötter pärlsocker småkakor jul kardemumma

Lucka7: Pepparnötter.

Måndag 7 december 2015

 

När vi tittar efter ser vi i almanackan att det är vecka 50 som tar fart nu. Tala om att tiden går fort när man har roligt och speciellt nu i dessa adventstider. Det är redan dags att öppna julkalenderns sjunde lucka. Så vad tycker ni så här långt, lyckas vi förmedla julkänsla till er genom våra recept? Vi hoppas det i alla fall och vi tänker tappert fortsätta ända fram till självaste julafton.

 

blogg julkalender lucka 7

Säg någon mer gång när tradition och ”the same procedure as last year” är mer påtaglig än i juletider. Det är svårt att rucka på något som alltid har varit, kanske av rädsla för att den där riktiga julkänslan inte ska infinna sig annars. Vi är också väldigt traditionella av oss men självklart har vi även skapat egna traditioner under alla våra gemensamma år.

Det torde vara tolfte året i rad som vi nu står i beredskap att fira julhelgen på hemmaplan bara vi två. Första året var det pirrigt och vi visste inte om vi skulle vakna på julaftonsmorgon och inse att detta var ett mycket dumt påhitt. Det var helt klart nytt men samtidigt väldigt spännande och mysigt. Ingen stress, ingen press utan bara vi två och all maten.

Det är klart att hemlängtan till familjen kan drabba oss båda allt emellanåt men då ska vi lära er ett knep. Då tar man fram det där receptet (med stort R) som gör att hela lägenheten börjar dofta som en ombonad och trygg känsla som fyller en med varma minnen. Plötsligt känns alla så nära fastän de är långt borta.

 

pepparnötter jul småkakor pärlsocker

De här pepparnötterna har precis den effekten på frun. Att stoppa ner näsan i kakburken fylld med dessa småkakor och ta ett djupt andetag är att plötsligt förflyttas till mormors gamla kök. Dock kommer fru H.W ihåg att hon inte var speciellt förtjust i dessa kryddiga, halvmjuka kakor så det är allt fantastiskt att de kan ha den effekten på henne.

Av den anledningen var vi ju mer eller mindre tvungna att provbaka dem hemma i vårt kök. Tydligen kan smak förändras över tid för de smakade precis som förr i tiden och de smakade underbart gott. Och var så där härligt småmjuka inuti.

Kakorna har en kryddighet som är väldigt snarlik pepparkakan med undantag av den tydliga kardemummasmaken som gör dem alldeles ljuvliga. Ja, och så är de inte lika platta heller. Jämför man med pepparkakor går de också bra mycket fortare att baka. Och frågar ni oss ska pepparnötterna doppas i pärlsocker, här håller vi hårt på traditionen.

Receptet är en släktklenod skulle man nästan kunna säga. Netas mamma har vi fått det av men se pappas moster Berta och moster Karin var också riktiga hejare på att baka enligt detta recept.

 

 

 

 

Ca. 50 stycken.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

125 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 msk mörk sirap
1 ägg
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk krossad kardemumma
1 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)
4 – 4 1/2 dl vetemjöl

 

Att doppa i:

pärlsocker

 

 

 

Vispa smör, socker och sirap poröst med elvisp. Tillsätt ägget och vispa ihop. Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner i smörvispet.

Rulla degen till bollar, ca. 3 cm i diameter, och doppa i pärlsocker. Lägg över kakbollarna på bakpappersklädd plåt med lite luft emellan eftersom de flyter ut.

Grädda pepparnötterna i mitten av ugnen ca. 12 minuter. Låt kallna på plåt.

Förvara kakorna i tättslutande burk.

 

pepparnötter pärlsocker småkakor jul kardemumma

 

 

högrevsgryta

Förra årets julkalender i luckan för sjunde december kunde man hitta receptet på en mättande och julig gryta gjord på högrev med färska fikon i. Den grytan går fortfarande inte av för hackor!

Så hoppas vi alla fått en fin start på veckan. Vi uppmanar alla att förlika sig med tanken på att julen ska vara äkta och inte nödvändigtvis perfekt. Så släng er på soffan en stund och ge er en klapp på axeln, det har ni förtjänat!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.