IMG_2421.jpg
IMG_2421.jpg

Kalvar valsar i en (falsk) dans.

Det måste vara evigheter sedan vi senast avnjöt kalvdans. Men nu bjuder Netas mamma på det ena lyxigare än det andra. Ingen av oss  var i yngre år överdrivet förtjust i kalvdans men det har med årens lopp ändrats. Kaneldoften som sänker sig över köket kan få vem som helst att försjunka i barndomsminnen. Just den här kalvdansen är gjord på råmjölk från Agnetas morbrors fina kossor.

Kalvdansen var väldigt mjuk och mild till smaken och med perfekt balans av sötma och kanel. Det här är nog Nordens svar på den italienska pannacottan, eller vad säger ni?

Råmjölk är första eller andra mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Men eftersom alla inte har mjölkbönder till höger och vänster om sig bjuder vi här på receptet till en falsk kalvdans som mamma gärna delar med sig av.

Skillnad i smak kommer man säkert att märka av men en falsk kalvdans är väl bättre än ingen dans med kalvar alls?!

 

Ugnstemperatur: 200°

 

1 liter standardmjölk/gammaldags lantmjölk
3 ägg
1 1/2 msk – 1 dl (beroende på hur söt man vill ha den)
2 krm salt
1 msk mald kanel

 

Vispa upp äggen och vispa sedan ner mjölken. Blanda ner salt, socker och kanel och rör om tills sockret lösts upp, när sockerknastret upphör.

 

 

 

 

 

 

Häll upp i en ugnsform som är sköljd med kallt vatten och ställ den på ugnens nedersta fals och grädda i ca. en timme tills kalvdansen stelnat och fått fin färg.

Eventuellt kan man grädda kalvdansen i vattenbad också, dvs. lägga formen i en långpanna med vatten i.

 

Kalvdansen kan serveras med sylt av alla slag men vi åt den äkta helt naturell. Men när vi gör denna falska kalvdans skulle vi mycket väl kunna tänka oss färska mosade jordgubbar.
Skulle ni ändå ha tillgång till råmjölk kan ni följa nedanstående recept. Observera att den äkta kalvdansen även kan ätas av personer som är allergiska mot ägg och gluten.

 

 

 

 

 

 

1 liter råmjölk (är råmjölken extra tjock behöver man ev. späda ut den med vanlig mjölk eller vatten och behöver således mindre mängd råmjölk)

1 1/2 msk – 1 dl (beroende på hur söt man vill ha den)
2 krm salt
1 msk mald kanel

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Mmm, en efterrätt från svunna tider kan man väl säga, nåt som absolut inte får glömmas bort!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.