jägarsmörgås lövbiff svampstuvning rostbröd fredagsmysmat finland
jägarsmörgås lövbiff svampstuvning rostbröd fredagsmysmat finland

Jägarsmörgås.

Måndag 16 november 2015

 

Hej hopp för en ny vecka, den fyrtiosjunde i ordningen. Vi inleder den med en enkel maträtt som vi egentligen tänkte bjuda er på igår, men på grund av tekniken som strular får den dyka upp här idag istället. Det här är en maträtt som det är år och dagar sedan vi ätit sist eller ens tänkt på för den delen.

Jägarsmörgås, en mycket matig macka, är en typisk finländsk maträtt som återfinns på menyn på mången restaurang. Den är inte att förväxla med den norrländska falukorvsvarianten. Denna jägarsmörgås är en klassiker som andas väldigt mycket 1990-tal men som står sig än i denna dag. När vi var unga (jösses, så ålderdomligt det låter!) åt var och varannan alltid jägarsmörgås. Jägarsmörgås är nostalgi!

 

jägarsmörgås lövbiff svampstuvning rostbröd

Jägarsmörgås består av rostat bröd med stekt lövbiff på som sedan toppas med en svampstuvning och sedan serveras med en sallad till. Självklart kan valet av kött variera beroende på vem som tillagar den men hemma på vår gata i stan serverades den i lördagskväll med lövbiff.

Tänk på att välja lövbiff av bra kvalitet och att köttet inte ska vara kylskåpskallt vid stekning. Det är också viktigt att torka av köttet med hushållspapper innan det åker ner i stekpannan.

Svampstuvningen kan varieras genom att använda sig av olika svampar; champinjoner, kantareller eller vad man tycker bäst om. I vårt fall blev det en stuvning på kastanjechampinjoner, för att de smakar så mycket mer än vanliga champinjoner.

Det som är bra med denna smörgås är att man bara ökar på mängden lövbiff, svampstuvning och brödskivor om man är extremt hungrig, varför inte göra en jägar-Dagobertmacka där man bygger lager på lager. Då ska även den mest hungrige gå mätt från matbordet.

Börja med att göra svampstuvningen så är middagen klar på ett vips. Perfekt fredagsmysmat eller mitt i veckan-mat när inget annat lockar i kylskåpet.

 

 

 

 

2 portioner.

 

 

 

Svampstuvning:

250 g svamp, t.ex. kastanjechampinjoner
smör till stekning
salt, svartpeppar
1 msk idealmjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%

 

 

2 skivor rostbröd
smör till stekning
2 lövbiffar
salt, svartpeppar

 

 

 

Till servering:

en grönsallad

 

 

 

 

Ansa och skiva svamparna. Stek dem i smör i en traktörpanna tills de får lite färg, salta och peppra. Strö över mjölet och rör om, tillsätt grädden och mjölken och låt småputtra till rätt konsistens, 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Snåla inte med pepparn!

Stek brödskivorna gyllenbruna på bägge sidor i smör i en stekpanna. Lägg upp på en tallrik.

Stek lövbiffarna i lite smör på hög värme 15-30 sekunder per sida. Salta och peppra direkt efter stekning.

Lägg lövbiffen på den smörrostade mackan, fördela svampstuvningen på lövbiffen. Toppa med grovmalen svartpeppar direkt från kryddkvarnen.

Servera jägarsmörgåsen ihop med en sallad.

 

jägarsmörgås svampstuvning lövbiff rostbröd

 

jägarsmörgås lövbiff svampstuvning rostbröd fredagsmysmat finland

 

Vi hoppas alla fått en fin början på den nya veckan. Här trodde vi för ett tag att kyligare tider var på ingång. I alla fall kan man ju alltid hoppas! Igår kväll var det knappt en plusgrad, så ut till parkeringen och ställa in dieselvärmaren. Men vädergudarna ville annorlunda och således visade termometern på +11 när vi kom hem framåt eftermiddagen med regnet piskande mot rutorna.

Det var inte bara utomhustermometern som ökat gradantalet under dagen utan även fruns kroppstemperatur. Hem från jobbet och kurera sig, ja arbetsdagen fick sig ett abrupt slut. Men inte helt oväntat eftersom hon legat däckad av huvudont och värk i kroppen mest hela helgen. Och vilken tur att denna blogg inte är röststyrd för när hon väcktes av herr W som kom hem från jobbet så hade hon knappt någon röst. Vissa utvalda får vila sina öron ikväll.

Med hopp om friskare tider i sikte alla finingar och…

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.