plommonparfait lingonsås plommonmarmelad dessert jul finlands självständighetsdag
plommonparfait lingonsås plommonmarmelad dessert jul finlands självständighetsdag

Lucka 6: Plommonparfait med lingonsås.

Söndag 6 december 2015

 

”När andra ljuset brinner
är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.”

 

andra advent adventsljusstake

Då kära vänner har vi kommit fram till den andra söndagen i advent och den sjätte luckan i ordningen. Det är också Finlands självständighetsdag och den tål ju att firas på bästa sätt, finländare i grund och botten som vi är.

 

blogg julkalender lucka 6

 

plommonparfait lingonsås finlands självständighetsdag juldessert jul

Finlands dag till ära bjuder vi er därför på en dessert där plommonmarmeladen står i centrum. En frusen plommonparfait, ja parfaiter brukar allt vara frusna annars är det ingen parfait.

Hur som haver, desserten har även smak av pepparkaka och något så gott som honungsrostade jordnötter som även ger lite härligt tuggmotstånd. Som pricken över i:et (eller som luvan på tomten) är den syrliga lingonsåsen som bryter av det gräddiga på ett fint sätt och lyfter de övriga smakerna. Juligt och fint ska det va’!

 

plommonparfait lingonsås plommonmarmelad finlands självständighetsdag dessert

Särskilt svårlagad är denna dessert inte heller, men den ska dock ha sina timmar i frysen för att stelna. Den går således alldeles utmärkt att förbereda i god tid. Däremot bör parfaiten stå framme 20-30 minuter innan servering så att den börjar tina upp lite i kanterna och blir härligt krämig för då träder smakerna fram så mycket bättre.

För att få en lämplig portionsstorlek på parfaiterna valde vi att frysa in dem i en muffinsplåt med vanliga muffinsformar i. Bara att lossa dem ur formarna direkt från frysen och sen dekorera desserten på ett fint sätt. Fiffigt, inte sant när man är ett litet hushåll?! Annars häller man upp parfaiten i en stor (plastfolieklädd) form så att var och en själv får ta sig en bit.

 

plommonparfait lingonsås dessert jul finlands självständighetsdag

Receptet har vi tagit ur ”Samarbete Mat” (december/2012) men valt att dra ner något på sockermängden och dessa justeringar är de som följer nedan. Smaka dig fram till rätt sötma för dig!

 

 

 

7 muffinsformar.

 

 

 

2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 1/2 tsk socker
1 dl plommonmarmelad (den finska)
1/2 dl honungsrostade jordnötter
3 pepparkakor

 

 

Lingonsås:

100 g lingon (frysta går bra)
1 msk syltsocker
1/4 dl lingon bärdryck (typ koncentrat)

 

 

Garnering:

lingonsås
lingon
honungsrostade jordnötter, hackade

 

 

 

Vispa grädden. Blanda yoghurt, socker och plommonmarmelad sinsemellan. Hacka nötterna och pepparkakorna fint, rör ner dem med vispad grädde i plommonblandningen. Häll blandningen i en stor plastfolieklädd form eller fördela i muffinsformar som står i en muffinsplåt. Täck och frys över natten.

Lingonsås:
Koka upp lingon, syltsocker och lingondryck i en kastrull. Häll i en sil, tryck bären genom silen med hjälp av en sked ner i en liten skål och låt såsen svalna innan servering.

Ta parfaiten ur frysen och ta bort plastfolie/muffinsformar och lägg upp på serveringsfat. Låt parfaiten mjukna 20-30 minuter innan den serveras. Skeda på lite lingonsås och toppa med hackade nötter och lingon.

 

plommonparfait lingonsås dessert jul plommonmarmelad finlands självständighetsdag

 

servettring jul dukning

 

plommonparfait lingonsås plommonmarmelad dessert jul finlands självständighetsdag

 

 

plommonkvarg

En annan efterrätt med samma plommonmarmelad som huvudingrediens är en mycket enkel plommonkvarg som vi firade med i lucka 6 förra året. Den hinner ni till och med göra nu i eftermiddag så är desserten fixad till kvällen.

Så avslutar vi med lite skönsång till och som sig bör är det Finlands nationalsång ”Vårt land” på svenska och vill ni sjunga med så är den textad.

 

Med detta vill vi önska er alla finingar en fortsatt skön adventssöndag. Vi vill också försäkra er om att vi inte regnat eller blåst bort men blött är det minsann. Vi har inte med egna ögon sett eländet som detta regn fört med sig i form av översvämningar än här och där men vi följer det via sociala medier. Frun lovar att hålla sig inne och herr W tog faktiskt bilen till jobbet imorse för att inte se ut som en dränkt katt framme på jobbet. Han har minsann jobbat hela helgen så att mat ska finnas i affärerna över hela landet.

Glöm inte att släcka ljusen innan läggdags!

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Åh, så mycket gottigt ni bjuder på i adventsluckorna. Det blir riktigt svårt att välja vad man vill tillaga. Vilken tjusig urfinländsk bild, nog är ”Vårt land” en mäktig nationalsång.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det var ju skönt att höra att du har ett sådant trevligt dilemma, att du har svårt att välja vad du vill prova tillaga snarare än tvärtom. 😉 Hoppas du hade en trevlig självständighetsdag! Hur brukar du fira den?

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.