julgravad lax jul julkryddor gravad lax
julgravad lax jul julkryddor gravad lax

Lucka 2: Julgravad lax.

Onsdag 2 december 2015

 

Så har vi kommit fram till den andra luckan i årets receptstinna julkalender och här gömmer sig en riktig goding. Ett måste på vårt julbord är den gravade laxen och här har den fått dra på sig en julkostym som heter duga. Hur är det med dig, gravad lax till jul eller inte?

 

bloggjulkalender lucka 2

Denna lax är rent ljuvlig eftersom kryddblandningen innehåller julens alla smaker; kanel, kryddnejlikor, apelsin, kryddpeppar samt stjärnanis. Även om kryddorna ger mycket karaktär tillsammans är smaken i fin balans och tar inte över laxen. En riktig utmanare till den traditionellt gravade laxen vågar vi påstå.

 

julgravad lax gravad lax jul julkryddor

Om laxen måste ha varit fryst eller inte när man använder sig av odlad lax till gravning finns det många åsikter om. Vi brukar köra på det säkra kortet, via frysen. Vill man så kan man först grava laxen för att sedan frysa in den, skivad och i lagom stora portioner så riskerar man inte att den hinner bli dålig. Bara ett litet tips.

Receptet har vi hittat i ”Stora kokboken” från Allt om Mat.

 

 

 

10 portioner.

 

 

 

1 kg laxfilé med skinn, som varit fryst i minst 3 dygn

 

Kryddblandning:

1 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl havssalt
1 msk vitpepparkorn
1/2 msk kryddpepparkorn
3 stjärnanis
1 liten kanelstång
3 kryddnejlikor
1 ekologisk apelsin, rivet skal
1 msk citronpeppar
1 msk nyriven färsk ingefära
1 knippe dill

 

Garnering:

apelsinklyftor

 

 

 

Ta bort benen från laxfilén, men låt skinnet sitta kvar. Skär filén i två bitar på mitten. Blanda samman socker och salt.

Stöt vitpeppar, kryddpeppar, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor i en mortel. Blanda kryddblandning, apelsinskal, citronpeppar och ingefära med sockerblandningen.

Gnid in laxens köttsidor med kryddblandningen. Fördela dillen ovanpå. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra, så att den tunna sidan kommer mot den tjocka. Lägg fisken i dubbla plastpåsar, knyt ihop och låt stå i kylen med tyngd på, t.ex. ett mjölkpaket. Låt ligga i två dygn. Vänd 4-5 gånger under tiden.

Ta bort dillen, men låt kryddblandningen vara kvar. Skär laxen i tunna, sneda skivor. Garnera med apelsinklyftor.

 

julgravad lax gravad lax jul julkryddor

 

julgravad lax jul julkryddor gravad lax

 

marineradbrysselkål

För er som undrar vad som fanns i förra årets lucka 2 kan vi påminna er om att det var inte mindre än marinerad brysselkål. Ooo, vilket sug vi fick efter det med en gång.

 

 

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Sill i flera olika tappningar och Jansson finns även på vårt julbord men revben har vi aldrig. Tänk att det finns lika många variationer på julbordet som det finns hushåll, det är spännande! Kramizar tillbaka!

   Svara

 1. annepauline

  Som jag visst skrev förr så skippar jag skinkan i år. Det är ingen i familjen som verkar speciellt intresserad av den ändå. Denna lax ska jag kanske försöka mig på? Den verkar väldigt god.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Du är allt modig som vågar vägra julskinkan. 🙂 Däremot har vi genom åren strukit flera andra saker från själva julbordet såsom leverlådan, köttbullarna, prinskorven… vi försöker äta det någon gång under december istället. Laxen rekommenderas absolut, bara man gillar de där julkryddorna så. Kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.