räkpaj dill äggstanning västerbottensost paprika purjolök
räkpaj dill äggstanning västerbottensost paprika purjolök

Alla tiders räkpaj med dill.

Lördag 12 mars 2016

 

Det här är en rackarns så god räkpaj som var gårdagens middag hemma hos oss. Säg en helgkväll som inte blir mysigare av att ha lite paj på tallriken. Paj är något som vi äter i perioder och just nu verkar vi vara inne i en sådan fas igen. Denna gång med skaldjur alltså, festligt ska det va’! Med lite bubbel i glasen så blev det ännu mera kalas och på detta sätt firade vi de 500 gillarna på Facebook. Gott det!

 

räkpaj dill paprika purjolök äggstanning västerbottensost tomatpuré

Pajen får en härlig fräschör tack vare kesellan i äggstanningen. Tomatpurén som blandas med den stekta purjolöken, paprikan och räkorna ger fyllningen en underbart mustig smak. En ton av kräftskiva ihop med den färska dillen. Underbart god och mättande, återigen en klar favoritpaj i vårt kök!

Receptet har vi hittat i Hemmets veckotidning (2/2016) men med lite egna modifieringar.

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

1 uppvispad äggvita

 

 

Fyllning:

10 cm purjolök
1 orange paprika
smör till stekning
1/2 dl tomatpuré
1 kg oskalade räkor

 

 

Äggstanning:

3 ägg
2 dl kesella/kvarg, 10%
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl riven västerbottensost
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
svartpeppar

 

 

Garnering:

räkor
dill
citron

 

 

 

Pajdeg:
Arbeta ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop snabbt till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca. 20 minuter.

Tryck ut degen i en smord springform, ca. 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnens mitt ca. 10 minuter. Pensla med uppvispad äggvita.

Fyllning:
Ansa och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna parpikan. Fräs purjo och paprika blankt i smör utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och låt allt bli varmt.

Skala räkorna, ta undan ca. 1 dl till garnering. Vänd ner räkorna i grönsaksfyllningen. Fördela blandningen i det förgräddade pajskalet.

Äggstanning:
Blanda ägg, kesella, grädde och ost. Krydda med salt, peppar och dill. Häll äggstanningen över fyllningen och peta med en gaffel så att det rinner ner överallt.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca. 35 minuter tills fyllningen har stannat och ytan har fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen vila en liten stund innan servering.

Garnera pajen med räkor, citron och dill och servera med en grönsallad.

 

räkpaj paprika dill äggstanning tomatpuré västerbottensost

 

räkpaj dill äggstanning västerbottensost paprika purjolök

Nu laddar vi för finalkvällen i Melodifestivalen, en lugn lördagskväll med andra ord i vår lilla lya. Av någon anledning har vi mer eller mindre följt med (helt oplanerat faktiskt!) uttagningarna till detta jippo som det blivit med åren. Nu måste vi ju se hur det hela slutar. Vi säger heja Frans! Och det får allt bli rester som en del av middagen.

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.