2 december 2014
Bakom lucka två i julkalendern gömmer sig något vegetariskt, enkelt och gott. Marinerad brysselkål blir en mycket god sidorätt på julbordet och även på ett buffébord närhelst. Ett sätt att piffa upp helt vanlig kokt brysselkål (det kanske kokades för mycket!), plötsligt blir det fest på rester!
Lite medelhavskänsla vilar över brysselkålen tack vare olivoljan och vitlöken. Syran från vinägern höjer också upp smaken. Och pricken över i:et är att strö på lite flingsalt vid servering. Behöver man tänka på saltmängden man får i sig för hälsans skull hoppar man över flingsaltet. Vi lovar att det blir minst lika gott ändå. Så gott att vi inte kan sluta äta förrän skålen gapar tom!
250 g brysselkål
Marinad:
2 msk vit balsamvinäger
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/4 tsk salt
Till servering:
flingsalt
Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och spola under kallt vatten så kallnar den fortare. Låt brysselkålen rinna av i ett durkslag och kallna helt.
Vispa ner oljan i vinägern, pressa i vitlöken. Smaka av med salt.
Halvera brysselkålen och vänd ner den i marinaden. Låt stå kallt minst en timme innan servering. Ta fram en stund i rumstemperatur innan servering så kommer smakerna bättre till sin rätt. Strö över lite flingsalt eller låt varje en strö flingsalt på sin egen brysselkål.
I Te-adventskalendern: English Breakfast. Svart te från kontrollerade ekologiska odlingar.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
sofie
Äääälskar brysselkål! !!
Livsnjutarna
Ja, den är svår att inte tycka om! 🙂
Mårtenssons kök
Mums, bara mums helt enkelt
Livsnjutarna
Vi kan inte annat än hålla med er! 🙂