marinerad brysselkål
marinerad brysselkål

Lucka 2: Marinerad brysselkål.

2 december 2014

 

lucka 2 blogg julkalenderBakom lucka två i julkalendern gömmer sig något vegetariskt, enkelt och gott. Marinerad brysselkål blir en mycket god sidorätt på julbordet och även på ett buffébord närhelst. Ett sätt att piffa upp helt vanlig kokt brysselkål (det kanske kokades för mycket!), plötsligt blir det fest på rester!

 

Lite medelhavskänsla vilar över brysselkålen tack vare olivoljan och vitlöken. Syran från vinägern höjer också upp smaken. Och pricken över i:et är att strö på lite flingsalt vid servering. Behöver man tänka på saltmängden man får i sig för hälsans skull hoppar man över flingsaltet. Vi lovar att det blir minst lika gott ändå. Så gott att vi inte kan sluta äta förrän skålen gapar tom!

 

 

 

 

250 g brysselkål

 

Marinad:

2 msk vit balsamvinäger
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/4 tsk salt

 

 

Till servering:

flingsalt

 

 

 

Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och spola under kallt vatten så kallnar den fortare. Låt brysselkålen rinna av i ett durkslag och kallna helt.

Vispa ner oljan i vinägern, pressa i vitlöken. Smaka av med salt.

Halvera brysselkålen och vänd ner den i marinaden. Låt stå kallt minst en timme innan servering. Ta fram en stund i rumstemperatur innan servering så kommer smakerna bättre till sin rätt. Strö över lite flingsalt eller låt varje en strö flingsalt på sin egen brysselkål.

 

marinerad brysselkål

 

 

I Te-adventskalendern: English Breakfast. Svart te från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.