hel kyckling lergryta saffran apelsin
hel kyckling lergryta saffran apelsin

Hel kyckling med saffran och apelsin i lergryta med ugnsrostad brysselkål.

Söndag 1 februari 2015

 

Istället för en traditionell söndagsstek kommer här ett recept på hel kyckling i ugn. En kyckling som vi tillagade i lergrytan och som fått lite nordafrikanska toner tack vare att den kryddats med både saffran och apelsin. Lägg till att vi serverade den med kanelcouscous så blir den än mer nordafrikansk. Ja, kanske rent av lite julig men det bjuder vi på för så god var den.

saffrans-apelsinkyckling i lergryta

Kycklingen smakade ljuvligt med milda saffrans- och apelsintoner. Saftig var den också, även bröstfilén som har lätt för att bli lite torr, och allt tack vare lergrytan. För att inte tala om den goda såsen som vi gjorde av skyn utblandad med grädde. Det var idel mmm-anden när vi satt där och åt middag. Att äta couscous till som smaksatts med kanel var en riktig höjdare och så enkelt att göra. Koka bara couscous efter anvisning på förpackningen och tillsätt sedan malen kanel efter eget tycke och smak. Till två portioner couscous hade vi i 1 krm kanel.

Ugnsrostad brysselkål var också ett gott tillbehör. Spännande hur den nästan fick pepparrotstoner efter att den gått klar i ugnen. Det enda som behövdes där var lite olivolja och flingsalt, 225°C ugnsvärme och ca. 25 minuter tills den var mjuk rakt igenom och fått lite färg. Enklare kan det knappast bli?

I vinglaset: Ekologiskt vitt vin; Zuccardi Viognier (nr. 6059).

Receptet hittade vi hos Sofie som har en väldigt trevlig matblogg väl värd ett besök. Att vi dessutom köpt vår bil genom hennes svåger tycker vi är lite extra rolig kuriosa att berätta.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 hel kyckling, ca. 1,2 kg
1 ekologisk apelsin
1 syrligt äpple
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
50 g rumsvarmt smör
1 paket (1/2 g) saffran
salt, svartpeppar

 

 

 

Blötlägg lergrytan i kallt vatten ca. 30 minuter.

Blanda smöret med saffran, salt och peppar. Skär små snitt i kycklingskinnet och gnid in kycklingköttet med saffranssmöret. Gnid även in lite smör inne i kycklingen. Salta och peppra lite extra både i och runt om kycklingen.

Lägg kycklingen i den avrunna lergrytan. Skala lök och vitlök. Dela löken i klyftor liksom apelsin och äpple (skalas ej!). Fördela lök och frukt både inne i kycklingen, runt om och ovanpå.

Lägg locket på lergrytan och ställ in i kall ugn i nedre delen av ugnen. Sätt temperaturen på 250°C och låt lergrytan stå där i 1 timme och 20 minuter.

Ta ut lergrytan och lyft försiktigt av locket. Akta dig för den varma ångan! Ös kycklingen med skyn några gånger. Lyft kycklingen på ett serveringsfat och skär upp den.

Såsen:
Sila av skyn ner i en kastrull. Blanda med ungefär lika mycket grädde och red av den med lite idealmjöl. Låt koka ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

 

hel kyckling lergryta saffran apelsin

 

ugnsrostad bryssekål

 

saffrans-apelsinkyckling kanelcouscous ugnsrostad brysselkål

 

 

Sköna söndag har bjudit på varierande sysselsättning för herr och fru. Herremannen har gjort ett jobbpass men är nu ledig i dagarna tre. Frun har varit ledig (som alltid på helgerna) och tagit sig en riktigt långpromenad som genererade över 10 000 steg. Bara för skojs skull har en stegräknar-app laddats ner till mobilen för att se hur många steg det blir om dagen. För många år sen använde hon sig av en vanlig stegräknare. Bra många mindre steg bli det nu när hon bilar till och från jobbet jämfört med när hon hade promenadavstånd. Men färre steg är bättre än inga alls!

Hoppas och tror att ni alla får en fin avslutning på denna första februaridag och att veckan startar på ett bra sätt. Var rädda om er och varandra!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Kyckling Kiev är väldigt gott kan jag intyga!
    Jag har ett gammalt recept på kyckling med apelsin i lergryta och det är precis som ni skriver helt underbart gott. Jag brukar köpa majskyckling och den blir sååå saftig och mör. Här har ni en variant på samma rätt som jag absolut ska prova nästa gång.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.