sötpotatissoppa röd chili vegetarisk
sötpotatissoppa röd chili vegetarisk

En härligt orange sötpotatissoppa med chili.

3 februari 2015

 

Huvudingrediensen till denna värmande och färgglada soppa är en söt potatis eller kanske blir det bättre om vi skriver en sötpotatis!? Ibland är det bara mysigt med medvetna särskrivningar som i detta fall. Vem kan motstå en söt potatis liksom?

En chilivärmande soppa är inte helt fel nu när det gått och blivit vinter. Sen i fredags har snön legat kvar och det verkar bli ihållande minusgrader hela veckan. Härligt klar och frisk luft att andas in. Det knarrar ljuvligt under skorna så man mer än gärna tar en extra sväng runt kvarteret.

Som ni vet har vi ju skrivit tidigare om hur bra sötpotatis och chili går ihop, bland annat i denna sötpotatislåda. I denna soppa är det inget undantag. Lägg till härliga toner av vitlök mot potatisens sötma och chilins hetta så kanske ni kan ana er till hur mumsig denna vegetariska soppa är. Och vi lovar att den värmer ända ner i tårna.

 

sötpotatissoppa röd chili

Istället för att äta bröd till soppan eller toppa med krutonger valde vi att smula sönder cream crackers i soppan (i Finland och vid Bräckboden kan man få tag i dem som är bakade med råg; Kantolan ruis cracker).

Receptet har vi hämtar ut boken ”Veggomat, från tilltugg till huvudrätter” från B. Wahlströms bokförlag.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

1 gul lök
majsolja (eller annan neutral olja) + lite smör till stekning
2 vitlöksklyftor
3/4 röd chilifrukt (medelstor)
1 krm ungerskt paprikapulver
800 g sötpotatis, skalad vikt (ca. 1 kg oskalad)
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
salt, svartpeppar

 

 

Toppa med:

krossade cream crackers

 

 

 

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Halvera chilifrukten, ta bort kärnorna och innerväggarna och finhacka den. (Vi rekommenderar att använda engångshandskar när man handskas med chili för att slippa obehaget att gnugga sig i ögonen med chilifingrar vid senare tillfälle!)

Skär sötpotatisarna i ganska små tärningar.

Hetta upp oljan och smöret i en stor kastrull, lägg ner löken och fräs i ett par minuter tills den mjuknat och blivit blank. Tillsätt vitlök, chili och paprikapulver och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg ner sötpotatistärningarna och vänd runt så den täcks av kryddor runtom.

Häll ner vattnet och grönsaksfonden, koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca. 20 minuter eller tills sötpotatisen är genomkokt.

Använd stavmixer och mixa soppan slät. Kör inte för länge för då kan soppan bli klistrig i konsistensen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera i soppskålar och toppa med krossade cream crackers.

 

sötpotatissoppa röd chili vegetarisk

 

soppa sötpotatis chili vegetarisk

 

 

Idag har vi haft besök av ugnsdoktorn och fått diagnosen; övre element trasigt. Detta är en beställningsvara och doktorn hör av sig när det är dags för transplantation, förhoppningsvis väldigt snart. Vi hoppas reparationen inte ska kosta oss något med tanke på att vi hävdat reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Vår ugn är ju inte mer än två och ett halvt år gammal. Tillverkaren kommer att avgöra detta. Fortsättning följer!

 

 

 

 

Smarrig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.