vegetarisk kikärtsgryta marockansk kikärtsgryta
vegetarisk kikärtsgryta marockansk kikärtsgryta

Marockansk kikärtsgryta.

Onsdag 12 november 2014

 

Det är lätt att man blir lite dagvill så här när gubbelille inte är hemmavid och man själv ligger däckad av en förkylning som heter duga. Den ena dagen är den andra lik, det enda som skiljer åt lite är siffrorna på febertermometern. Fördriver dagarna med att sträckse ”Grey’s Anatomy” och dricka ”Feeling good-té”. Tänkte att doktorer i rutan och ett positivt klingande namn på en tesort borde få vem som helst att må bättre. Fungerar si sådär kan man påstå! Har också försökt med het svartvinbärssaft och lite olika chokladbitar (det var ju Chokladens dag igår) varvat med Ipren och det verkar fungera lite bättre! Som någon sa – choklad fungerar till allt!

Men även om choklad är gott så behöver man lite mat i magen mellan godbitarna. Det är därför vi tänker bjuda er på denna marockanska kikärtsgryta idag. Receptet har vi hittat hos Sara och vi gästbloggade ju hos varandra tidigare i år. Här var vårt bidrag med pastagratäng Paprigano och Sara bloggade om vegetariska enchiladas med bönchili. Vi har säkert sagt det förut men vi säger det igen; kika in där i hennes kök för hon frestar med grymt god vardagsmat!

marockansk kikärtsgryta vegetariskt

Åter till denna goda kikärtsgryta. Den är vegetarisk och påminner oss lite om vår chili con carne som vi brukar göra, minus köttfärsen då. Denna gryta är kryddig och värmande, alldeles lite lagom hetta i den. Kikärterna gör den otroligt mättande. Och tillsammans med lite marockansk musik i bakgrunden rockar denna gryta vid middagsbordet!

 

 

 

6 portioner.

 

 

1 gul lök
3 paprikor: gul, grön, röd
smör/olja till stekning
3 vitlöksklyftor
2 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
1000 g krossade tomater
5 dl vatten
10 torkade dadlar
2 förpackningar (ca. 460 g avrunnen vikt) kokta kikärter
salt
svartpeppar

 

 

 

Skala och finhacka löken. Skölj och strimla paprikorna. Fräs lök och paprika mjuka i en traktörpanna i rikligt med matfett.

Tillsätt pressad vitlök samt kryddorna. Låt kryddorna fräsa med en stund i matfettet innan du häller på krossade tomater, vatten och dadlar klippta i bitar. Låt koka ihop 10 minuter.

Häll på de kokta kikärterna och låt dem puttra med någon minut så att de blir varma. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ditt favoritris, pasta eller som vi, med grov bulgur till.

vegetarisk kikärtsgryta marockansk kikärtsgryta

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Tack Milla, man försöker så gott man kan att bli av med denna envisa förkylning. Ja, grytan kommer säkert att hamna fler gånger på vårt middagsbord. 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.