falsk wienerschnitzel svartpepparsås castello färskost coleslaw
falsk wienerschnitzel svartpepparsås castello färskost coleslaw

Världens enklaste och godaste svartpepparsås på färskost.

Lördag 31 januari 2015

 

Snart är det dags att säga hejdå till årets första månad och det tycker vi man kan göra på ett enkelt men väldigt elegant sätt. Som med denna busenkla men ack så goda svartpepparsås gjord på endast tre ingredienser (om man nu inte är så nitisk att man måste räkna alla ingredienser till osten också vill säga) och som är klar på momangen.

Denna sås har funnits med oss länge. Frun vill komma ihåg att den redan fanns med på hennes matrepertoar under högstadiets hemkunskapstimmar och då pratar vi tidigt 1990-tal. Då gjordes såsen på Mustapekka (Valio, à 100 g) som fortfarande finns att tillgå på den finska sidan. Sedan vi flyttade till Sverige har vi inte ätit denna sås många gånger av den anledningen att Mustapekka inte finns att köpa här mer än när vi själva importerat den med oss i kappsäcken.

Nu har vi äntligen hittat en motsvarighet som heter duga och som vi kan handla hem hur ofta vi vill. Tack Castello och Arla för er färskost med svartpeppar!

svartpepparsås falsk wienerschnitzel coleslaw

Denna krämiga svartpepparfärskostsås (sicket långt namn det blev!) fick förgylla våra falska wienerschnitzlar igår kväll, en klassisk kombination i vårt kök. På tallriken fick godheterna samsas med råstekt potatis och en krämig coleslaw. Denna galet goda pepparsås passar minst lika bra till finare kött såsom fläsk- eller oxfilé.

Både falska wienerschnitzlar och coleslaw har vi visst bloggat om tidigare men för bekvämlighetens skull får ni recepten även här bara för att det är lördag och helg.

I ölglaset: Oppigårds Single Hop Ale (nr. 1475) eller en ekologisk lager från Åbro – Sigill (nr. 1457).

 

Alla recept är beräknade för 4 portioner.

 

 

Coleslaw:

300 g finstrimlad vitkål
1 stor morot – grovriven
1 tsk salt

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk ljust muscovadosocker
nymalen svartpeppar

 

 

Lägg vitkål och morot i en bunke, blanda väl med saltet och låt stå framme i ca. 15 minuter.

Vispa ihop majonnäs med de övriga ingredienserna i en skål.

Krama ur vätskan ur vitkåls- och morotsrivet och blanda med majonnässåsen. Gör gärna salladen dagen innan den ska serveras så får smakerna gotta sig i kylskåpet under natten och du sparar tid.

 

 

 

 

Falska wienerschnitzlar:

750 g nötfärs
1 1/2 krm malen vitpeppar
2 tsk ungerskt paprikapulver
2 1/2 tsk salt

 

Panering:

1 1/2 dl ströbröd

 

 

 

Blanda ihop alla ingredienser. Dela i fyra bitar (eller fler om du föredrar mindre schnitzlar) och forma till bollar. Platta ut bollarna på en skärbräda som blötts med kallt vatten, då fastnar inte schnitzlarna. Panera schnitzeln på båda sidor i ströbröd och stek sen ca. 2 minuter per sida.

 

 

 

Svartpepparsås:

2 dl köttbuljong ( 2 dl vatten + 1 msk kalvfond)
2 dl vispgrädde
100 g färskost med svartpeppar (Castello, Mustapekka)
salt

 

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm sakta så att osten smälter. Låt sedan koka en stund så att såsen tjocknar något. Smaka av med lite salt.

 

svartpepparsås castello färskost falsk wienerschnitzel

 

svartpepparsås färskost castello falsk wienerschnitzel

 

falsk wienerschnitzel svartpepparsås castello färskost coleslaw

 

 

Denna lördag har vi startat jakten på Kungälvs godaste semla. Genom åren har vi provat ett antal olika fabrikat. Vi brukar inte fuska (traditionen föreskriver Fettisdagen) men när vi såg att Surdegskungen sålde surdegssemlor med långjäst vetesurdeg då tog nyfikenheten överhand och nu ska vi snart sätta tänderna i dem.

En annan nyhet vi testat i veckan var Risentas bönpasta som är ekologisk, helt glutenfri och gjord på sojabönor. Vibönpasta risenta testade deras Fettucine på gula sojabönor och åt den tillsammans med vår vegetariska pastasås smaksatt med lite röd chili som omväxlings skull. Hmm, det var en minst sagt spännande smakupplevelse! När vi lät den sjuda 3 minuter var den fortfarande al dente i konsistensen. Men den var inte alls så fyllig i smaken, mer vattnig och blaskig, om man jämför med vanlig pasta på durumvetemjöl. Det kändes som om den även förtog smaken av vår goda pastasås. Njaee, vi är inte helt övertygade om denna nyhet men vi tänker ge den en chans till och då tror vi att vi får ta till ett tyngre artilleri. Vi tänker oss en väldigt krämig sås med mycket smak av t.ex. stark ost. (Bild lånad från Risenta.se)

 

Ha nu en riktigt skön lördagseftermiddag och kväll, det tänker vi ha!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.